Executori judecătorești, judecători, avocați, notari publici, consilieri juridici, cadre didactice universitare și cercetători de la instituțiile academice din țară, din Ucraina, Federația Rusă, Bulgaria, Serbia și din Republica Moldova au participat la cea de-a XV-a ediție a Conferinței Internaționale „Procesul civil și executarea silită. Trecut, prezent, viitor”.
Triplă lansare de carte cu Cvartetul Bohemia
Lucrările Conferinței Internaționale au debutat cu un eveniment deosebit. O lansare de carte altfel decât obișnuitele lansări de carte, după cum a afirmat „cel mai ardelean dintre moldoveni și cel mai moldovean dintre ardeleni”, președintele Camerei Executorilor Judecătorești Tîrgu Mureș, Eugen Hurubă.
Lansarea celor trei cărți utile pentru profesioniștii prezenți la conferința internațională, s-a dovedit a fi un eveniment în sine. Desfășurat într-o atmosferă prietenoasă, colegială, evenimentul a fost moderat de Octavian Ursulescu, despre care cei prezenți au putut afla nu doar că este născut în Câmpul Cetății, dar și câteva detalii interesante din viața și activitatea sa. Ineditul lansării a constat și în prezența cvartetului Bohemia: la prima vioară Remus Grama, la a doua vioară Cristian Moldovan, la violă Leon Zsolt și la violoncel Wilhelm András, care au interpretat pentru început o melodie celebră din perioada interbelică, intitulată „Zaraza”.
După fiecare recenzie urmată de câteva detalii interesante adăugate de moderatorul evenimentului îi venea rândul cvartetului care a interpretat „Două ghitare – cântec țigănesc” și „Dansul ungar nr. 5” de Brahms, spre deliciul auditoriului.
Titlurile cărților lansate
Volumul „Roma Antică. O istorie pentru toți” a fost lansat de prof. univ. dr. Romulus Gidro de la Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu Mureș și lect. univ. dr. Aurelia Gidro, de la Universitatea din Oradea. Directorul Centrului Național de Pregătire și Perfecționare a Executorilor judecătorești, Eugen Hurubă a lansat două cărți.
Prima, intitulată „Ghidul privind insolvența persoanei fizice: legislație și modele de formulare” și a doua intitulată „De la portărel la executor judecătoresc. Istoria și evoluția unei profesii juridice”.
Recenzia cărților
Recenzia cărților a fost făcută de prof. univ. dr. Vlad Barbu de la Universitatea „Ovidius” din Constanța. Astfel, cei prezenți au avut ocazia să-i cunoască pe soții Gidro, autorii volumului „Roma Antică. O istorie pentru toți”.
Luând cuvântul unul dintre autori, prof. univ. dr. Romulus Gidro a explicat de ce a simțit nevoia de a scrie despre Roma Antică. Prezentarea presărată cu amintiri savuroase cu examinarea studenților a întărit nevoia cunoașterii istoriei antice a Romei pentru a putea înțelege mai bine dreptul roman. „Dreptul roman nu-l poți prezenta și nu-l poți înțelege dacă nu cunoști anumite aspecte de istorie romană.(…) Tinerii noștri și nu numai, cunosc foarte puțină istorie și mai puțină istorie antică (…) și de cele mai multe ori și ceea ce cunosc este denaturat”.
Și astfel s-a ajuns la o carte care nu este doar o etalare a conducătorilor de la Romulus, primul conducător al Romei până la ultimul, tânărul Romulus Augustulus, ci și o prezentare a vieții romanilor în cele mai mici amănunte. „De la romani încoace, nimic nou sub soare”, a conchis autorul. Recenzia profesorului Ploieșteanu a fost citită de lector universitar Roxana Roba, după care prof. Gidro a vorbit despre Eugen Hurubă, cadru didactic cu har, cu doctorat la Sibiu, care se bucură de aprecierea studenților, un om riguros, cu enormă capacitate de muncă, dovadă lansarea celor două cărți.
Prof. univ. dr. Verginel Lozneanu de la Academia de poliție A.I. Cuza din București de asemenea a elogiat lucrarea lui Eugen Hurubă despre profesia de portărel. Însuși autorul a recunoscut că cinci ani a cercetat evoluția profesiei, acte normative necunoscute azi și i-a mulțumit editorului Nicolae Cîrstea pentru ajutorul oferit. Al doilea volum este un ghid de practice de insolvență pentru persoane fizice cu zeci de modele de procese verbale, foarte necesare practicienilor.
Vorbitori la conferință
Două zile au fost dedicate celor peste 40 de lucrări de specialitate în cadrul Conferinței Internaționale „Procesul civil și executarea silită. Trecut, prezent, viitor”. În deschidere au vorbit Eugen Hurubă, președintele Camerei Executorilor Judecătorești Tîrgu Mureș, Călin Enăchescu, rectorul Universității „Petru Maior” din Tîrgu Mureș, vicepreședinte Alexandru Ailincăi și Roman Talmaci, președintele Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești din Republica Moldova.
Evenimentul organizat de Camerele Executorilor Judecătorești Tîrgu Mureș respectiv Ploiești, Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu Mureș, în colaborare cu Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești din România și din Republica Moldova, precum și Universitatea „Alecu Russo” din Bălți, Republica Moldova s-a bucurat de suportul Grupului Editorial Universul Juridic – Pro Universitaria – Editura Neverland din București și Asociația Română de Drept și Afaceri Europene și s-a desfășurat în perioada 30 august -1 septembrie 2018 la Hotelul Grand din Tîrgu Mureș.
Dezvelirea bustului Romul Boilă
Conferința Internațională s-a încheiat la Târnăveni unde pe 1 septembrie, în parcul Școlii „Constantin Brâncuși” a fost dezvelit bustul lui Romul Boilă, profesor universitar de drept constituțional la Facultatea de drept a Universității din Cluj-Napoca între anii 1919 – 1945, delegat titular din partea Cercului Electoral Târnăveni la Adunarea de la Alba Iulia, membru în Consiliul dirigent din Ardeal și deputat în primul Parlament al României Mari. Ideea realizării bustului îi aparține Camerei Executorilor Judecătorești Tîrgu Mureș, care a inițiat proiectul „Juriștii mureșeni și Marea Unire”, proiect la care s-au alăturat Primăria Municipiului Târnăveni, Camera Notarilor Publici din Tîrgu Mureș și Baroul Mureș și a fost realizat de Ioan Astăluș.
Evenimentul de la Târnăveni se înscrie în ansamblul manifestărilor organizate de Uniunea Națională a Barourilor din România (președinte avocat dr. Gheorghe Florea) și Institutul Național pentru Pregătirea Avocaților în 2018 sub deviza „Profesia de avocat din România la 100 de ani de la Marea Unire 1918 – 2018”. La dezvelirea bustului avocatului Boilă, născut în 1881 în Târnăveni, au participat primarul municipiului Târnăveni Sorin Nicolae Megheșan, președintele Camerei Executorilor Judecătorești Mureș, Eugen Hurubă, președintele Camerei Notarilor Publici Tîrgu Mureș, Dan Valentin Simion și numeroși cetățeni. După citirea Mesajului decanului Baroului Mureș, av. Nicolae T. Galdea a fost dedicată cartea ce a fost publicată în anul centenar prin grija și munca deosebită a avocaților, Lazăr Gruneanțu și Mirel Ionescu, “Contribuția avocaților din Transilvania și Banat la Marea Unire”, carte în care este prezentată și contribuția lui Romul Boilă la Marea Unire.
„Ediția din acest an a conferinței noastre a fost una aniversară, cea de a XV-a ediție, realizată în anul Centenarului. Am încercat să marcăm din plin aceste aniversări prin lansările de carte și prin dezvelirea bustului Romul Boilă. Importanța acestor conferințe este numărul mare de comunicări științifice publicate în volumul conferinței, editat la momentul începerii lucrărilor conferinței (probabil unicat în România). De altfel, de mulți ani, în toate articolele și lucrările de specialitate se regăsesc trimiteri bibliografice la volumele conferinței noastre, ceea ce ne bucură și dovedește utilitatea acesteia. Sperăm ca numărul de ediții să crească și să reușim să susținem mult timp această conferință care a devenit o emblemă a Tîrgu Mureșului”, a declarat Eugen Hurubă în exclusivitate pentru Punctul.
Erika MĂRGINEAN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.