Castelul Brâncovenesc din Sâmbăta de Sus, situat în județul Brașov, este un monument ce reflecta în trecut perioada de înflorire a stilului arhitectural brâncovenesc în Țara Românească și în zonele învecinate.
În secolul XVIII, castelul era una dintre puținele clădiri reprezentative pentru acest stil arhitectural caracterizat prin detalii ornamentale elaborate și influențe otomane și bizantine. La finalul secolului a fost dărâmat, fiind ulterior reconstruit în stil baroc târziu, dar păstrând elemente decorative din vechiul palat. El oferă și astăzi o privire în trecutul istoric și cultural al zonei.
Castelul a fost construit în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, în timpul voievodului Constantin Brâncoveanu, domnitor al Țării Românești, un simbol al rezistenței românești și al apărării credinței ortodoxe. Domnia sa, care a durat între 1688 și 1714, a fost marcată de idealul său de a promova arta și cultura. A fost un susținător al Bisericii Ortodoxe și a încurajat educația religioasă. A inițiat construcția mai multor biserici și mănăstiri, inclusiv Mănăstirea Sâmbăta de Sus. Domnia lui a fost întreruptă tragic în 1714, când a fost capturat de otomani și executat alături de cei patru fii ai săi pentru refuzul de a se converti la Islam.
Castelul Brâncovenesc a fost martor, timp de secole, al evenimentelor din regiune, devenind un simbol cultural al zonei. Astăzi el se află în curs de reabilitare, dar liniștea și peisajul molcom din zonă invită la învățare și contemplare. Vizitează acest loc pentru a descoperi bogăția moștenirii istorice a județului Brașov și a întregii țări!
Continuarea pe Romania-Atractiva.ro
Sursa: Iubesc Transilvania România