Situat în centrul orașului Timișoara, Castelul Huniade reprezintă un simbol al identității sale istorice și culturale, fiind probabil una dintre cele mai vechi clădiri în funcțiune din Banat.
A fost construit pe ruinele unui castel medieval din secolul al XIV-lea, ridicat de către Carol Robert de Anjou, rege al Ungariei. Un alt personaj emblematic pentru istoria castelului este Ioan de Hunedoara, căci acesta l-a consolidat și folosit drept reședință, pe vremea când era comite de Timiș. El a rămas în proprietatea familiei până la moartea regelui Matia Corvin. A fost vizitat de regii Ungariei, fiind loc de popas în călătoriile lor în zonă.
Castelul a fost distrus în timpul asediului otoman din anul 1552, iar ceea ce putem vedea astăzi s-a construit ulterior. După eliberarea de sub ocupația otomană, aici a fost clădită, în jurul anului 1727, o cazarmă de artilerie. Toate zidurile vechii reședințe medievale se află astăzi în pământ, îngropate sub curtea interioară a castelului și sub spațiile interioare. Clădirea, în forma sa actuală, aparține stilului eclectic, decorată în spiritul curentului romantic cu elemente neogotice.
În zilele noastre, castelul găzduiește secțiile de arheologie, istorie și științe ale naturii ale Muzeului Național al Banatului. Aflat momentan în curs de reabilitare, el își menține un loc important în viața comunității, în parcul din jurul său având loc anual evenimente ce recreează atmosfera Evului Mediu.
Continuarea pe Romania-Atractiva.ro
Sursa: Iubesc Transilvania România