În partea de jos a Luetei se găsește Casa de sare, ținută în evidență ca și monument ce aprovizionează cu sare nu numai satul Lueta ci și pe cele din jur. În regiune se mai găsesc astfel de case în Ălmaș, Sînmartin, Corund și Praid, dar sătenii sunt de părere că aici se găsește sarea de cea mai bună calitate.
Casa de sare are un trecut de sute de ani. A fost construită în 1866 peste fântână (drept mărturie stă inscripția de deasupra intrării). În 1996 clădirea a primit un acoperiș nou. Odinioară așezarea a avut și mină de sare, însă aceasta a funcționat numai pe o perioadă scurtă. Satul este așezat pe un strat de sare de mare dimensiune ce este legat de câmpul de sare din Praid. Undeva sub sat, câmpul de sare se întâlnește cu o sursă de apă rezultând Fântâna de Sare, soluția sărată de aici fiind extrem de concentrată. Localnicii au foarte mare grijă de fântână, asigurându-și de aici cantitatea de sare de care au nevoie.
Fântâna are o adâncime de circa 3,5-4 metri, peretele ei fiind sculptat dintr-un singur gorun. Apa sărată este scoasă din fântână cu 2 linguri de lemn cu o lungime de 3- 3,5 metri și care sunt numite ”ciobani”. Se spune că în apa de la fântâna din Lueta se marinează cea mai bună șuncă și slănină, dar mai demult sătenii foloseau apa aceasta pentru absolut orice. Ca fântâna să nu sece, folosirea ei a fost strict reglementată prin lege.
Apa sărată este folosită și în zilele noastre pentru conservarea murăturilor, brânzei și șuncii. Brutăriile din zonă folosesc apa din fântână pentru prepararea produselor de panificație. Până în decembrie localnicii depozitează cantitatea necesară de apă sărată pentru iarnă, după care fântâna este curățată și casa de sare închisă până la primăvară.