Geoparcul Internaţional UNESCO Țara Hațegului este situat în sud-vestul Transilvaniei, judeţul Hunedoara, în arealul localităţilor Densuş, General Berthelot, Toteşti, Răchitova, Sântămăria-Orlea, Sarmizegetusa, Haţeg, Baru Mare, Sălaşu de Sus, Pui şi Râu de Mori.
Accesul se poate face dinspre oraşele Simeria, Caransebeș şi dinspre municipiul Petroşani cu trenul, autobuzul sau maşina personală. Cele mai apropiate aeroporturi sunt cele din oraşele Sibiu şi Timişoara.
Posibilităţile de cazare sunt variate şi se găsesc în localităţile Haţeg, Râu de Mori, Densuș şi Sarmizegetusa.
Pentru a vizita unele expoziţii şi atracţii trebuie făcută o rezervare în avans.
Sediul Geoparcului se află în Haţeg pe strada Libertăţii, nr. 9A. Program de vizitare: 15 mai-15 septembrie, miercuri şi vineri 10:00-18:00, sâmbătă 10:00-16:00, sau oricând cu programare; 15 septembrie-15 mai doar cu programare.
Telefon: 0040254777853; 0040767186133
Descoperă
Geoparcul Internaţional UNESCO Țara Hațegului reprezintă, datorită patrimoniului natural şi cultural deosebit, un ţinut remarcabil, unic în România.
Încadrată de munţi semeţi, Ţara Haţegului este un ţinut aparte ce a oferit de-a lungul timpului posibilitatea dezvoltării unor situri geologice de o deosebită importanţă ştiinţifică. Prezenţa acestora a permis realizarea a numeroase etape de cercetare amănunţită, fapt ce a constituit piatra de temelie a Geoparcului.
Geoparcul este cunoscut pentru biodiversitatea sa, însă faima şi-a dobândit-o în primul rând datorită fosilelor de oase şi ouă de dinozaur descoperite aici. Speciile de dinozauri ce au trăit pe aceste meleaguri acum peste 70 de milioane de ani, când aici nu se afla decât o insulă înconjurată de oceanul Tethys, sunt unice în lume. Cele mai cunoscute specii de dinozaur hațegan sunt Magyarosaurus dacus, Telmatosaurus transsylvanicus, Balaur bondoc şi uriașul pterozaur Hatzegopteryx thambema, una dintre cele mai mari reptile zburătoare din lume, ce avea o anvergură a aripilor de circa 14 metri.
Fosilele despre dinozauri le puteţi vizita în Haţeg, unde există o expoziţie permanentă despre Balaurul bondoc, la Casa Dinozaurilor Pitici din satul Sânpetru, puteţi afla mai multe despre un șantier paleontologic, în timp ce în satul General Berthelot, la Casa pentru Știință și Artă, puteţi admira cuiburi originale cu ouă de dinozaur și reconstrucții științifice. O altă atracţie a Geoparcului este Casa Vulcanilor din satul Densuş, unde veţi afla povestea vulcanilor care dominau Insula Hațeg. Povestea oamenilor din aceste locuri o veți afla în Sânpetru, vizitând Casa Tradiţiilor, cu meşteşugurile şi tradiţiile locale.
Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului recomandă patru trasee tematice de o zi care pot fi parcurse cu bicicleta sau cu maşina: Istorie și Legende, Natură și Tradiție, Valea Dinozaurilor și Drumul Vulcanilor. Toate traseele îmbină natura cu tradiția, geologia, istoria și legendele locului.
Trebuie să aveţi în vedere că Geoparcul Dinozaurilor este presărat şi cu câteva atracţii naturale deosebite cum ar fi Tăul fără Fund sau Fâneţele cu Narcise, relicte glaciare. Tot pe teritoriul Geoparcului puteţi vizita rezervaţia de zimbri din pădurea Slivuţ.
Ţara Haţegului mai este recunoscută şi pentru faptul că este un ţinut care respiră istorie şi cultură. Astfel că, ajunşi aici, veţi putea vizita multe locuri importante pentru precum cetăţi medievale (Cetatea Colţ), muzee (Muzeul Ţării Haţegului), sate tradiţionale sau mănăstiri şi biserici (biserica din Sântămăria Orlea, cea mai mare biserică medievală din Ţara Haţegului).
Nicio vizită nu ar fi completă însă fără a vizita localitatea Sarmizegetusa şi, implicit, ruinele antice ale capitalei romane a provinciei Dacia, Ulpia Traiana Sarmizegetusa!
SURSA: romanian-journeys.com