Saliste este “capitala Marginimii Sibiului”, sau “Marele Sat al Romanilor”- în limba latină “Magna Villa Valachicalis”, un loc important pentru romanii din Transilvania, renumit pentru arta populara și pentru ciobanii care aduceau carti din Tara Romaneasca. Saliste este locul care avea la 1900 peste 10 biblioteci, care a dat Romaniei o serie de academicieni, dar si pe castigatoarea primul concurs de Miss Romania (Maria Peligrad in 1906). Nu degeaba istoricul P. Panaitescu numeste Saliste ““Satul fetelor frumoase şi a taranilor cu biblioteci”.
In Saliste se afla o berarie inspirata de traditia si de renumele romanilor din Marginimea Sibiului- loc din care sunt si stramosii fondatorului Cosmin Soaita (prezenti in pozele de pe peretii berariei). Berile artizanale SB sunt profund legat de acest loc, avand un gust special, dat de retetele proprii ce au fost mestesugite dupa o pregatire temeinica in Franta si in Belgia si de apa proaspata a Muntilor Cindrel.
Numele berariei SB imita cusatura de IE si foloseste culoare neagra- specifica pentru portul popular sibian. Iar mesajele de promovare create de Cosmin pentru fiecare bere au rime iscusite si fac aluzie la fetele frumoase pentru care este renumit Saliste.
- “Berile SB sunt bine mestesugite, cu grija primenite, sa incante simturile oricarui mesean. De-o fi Ardelean, banatean, muntean, oltean, dobrogean sau bucurestean, pragul de ni-l trece, gust-o bere rece. Blonda ori Roscata, Bruneta sau Platinata, toate-s faine delicate, din retete la noi la Sibiu testate”
- Preferata mea este berea blonda, complexa, cu patru tipuri de hamei, descrisa de Cosmin cu urmatorul mesaj: “Astampar de naduf si zapuseala, blonda noastra dulce-amara!”
- Berea neagra SB/Bruneta este “Oachesa din Marginime, dac-o ai n-o dai la nimeni! Cu gust de taciune stins, sufletul ti l-am aprins”.
- Berea platinata SB este “De neam bun, apriga jupana, din spic de grau a sa cununa”, iar
- Berea roscata- printre singurele certificate eco din Romania, este “Gingasa si aromata sade bine ochiului. Sincera, dar tantosa cum ii place baciului”.
Sunt genul de mesaje de promovare care mi-au amintit de reclama gasita la Muzeul I.L Caragiale, create de Caragiale pentru o bere faimoasa “Bere excelenta, blonda <coroana>, bruna <salvator>, consumatiuni de prima calitate, preturi moderate”.
De la Berăria SB am ajuns in 20 de minute cu masina la TABARA DE SCULPTURA POIANA SOARELUI. Se poate ajunge și cu bicicleta sau intr-o drumetie de circa o ora și douazeci de minute.
Drumetia pe traseul “Poteca Soarelui Saliste. Cultura Lemnului. Săliștea Sibiului” se face pe un traseu marcat cu un soare și se poate parcurge ușor și cu copiii.
Citeste continuarea pe taradacilor.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.