HotNews a întrebat autoritățile cât de tare sună, de fapt, aceste sirene. Și care este standardul în alte țări.
Sirenele mașinilor de ambulanță ating un maxim de 118 decibeli, măsurat la distanță de un metru, conform reprezentanților Departamentului pentru Situații de Urgență, în răspunsul către HotNews.
Recomandarea Uniunii Europene este de cel mult 118 decibeli măsurați la un metru pentru dispozitivele sonore care aparține mașinilor din categoriile M și N, categorii din care fac parte și mașinile de ambulanță, poliție și pompieri.
Unele mașini de urgență sunt dotate cu sisteme acustice care, noaptea, pot emite mai puțini decibeli, conform unui răspuns transmis HotNews.ro de Serviciul de Ambulanță București-Ilfov.
Unii ambulanțieri câteodată nu folosesc și sirena, deși noi de fiecare dată când întâlnim acest lucru ei sunt sancționați pentru că corect este să le folosească pe amândouă”, a adăugat Alis Grasu, managera Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.
Psiholog: Sunetele de alarmă pot provoca atacuri de panică
După o expunere repetată la aceste sunete, creierul învață să le refuze, „nu le mai aude sau dacă le aude, se obișnuiește”, a explicat psiholoaga Andreea Chiru-Maga.
„Dar asta nu înseamnă neapărat că stresul nu există acolo. Asta nu înseamnă că corpul este într-o stare de relaxare. Înseamnă că el este în continuare într-o stare de agitație, de hipervigilență”, a mai spus Andreea Chiru-Maga.
În Spania, utilizarea sirenelor de mașinile de urgență este reglementată atât la nivel național, cât și regional, cu scopul de a reduce poluarea fonică.
Legea zgomotului 37/2003 stabilește limite generale de emisii sonore pentru diverse surse, inclusiv pentru mașini. Totuși, limitele specifice pentru sirenele de urgență pot varia și, în multe cazuri, sunt reglementate la nivel regional sau municipal.