În luna octombrie a anului trecut, o companie de executări silite a formulat la Judecătoria Buftea şi Judecătoria Slobozia două chemări în instanţă pentru posesori ai unor carduri Revolut, scrie Fanatik.
În România, conturile Revolut în lei sunt ”depozitate” la Libra Internet Bank, ca urmare a unui parteneriat semnat de cele două instituţii, în anul 2020. Acest lucru a permis Revolut Payments UAB, deţinătoarea aplicaţiei financiare, să poată opera conturi în lei cu IBAN românesc. Mişcarea a poziţionat Revolut (care s-a lansat în ţara noastră în 2018) ca unul dintre instrumentele financiare favorite ale românilor, scrie Fanatik.
La sfârşitul anului trecut, o companie de executări silite a chemat în instanţă civilă Libra Bank, solicitând instituirea popririi pe conturile a doi clienţi asupra cărora Banca Comercială Română avea decizii definitive de executare silită. În ambele cazuri, cererea executorului face referire la conturile Revolut ale debitorilor, însă doar Libra apare în dosar în calitate de terţ poprit.
Întrebaţi, reprezentanţii ANAF au spus că ”instituţiile de credit, instituţiile de plată şi instituţiile emitente de monedă electronică sunt obligate să comunice organului fiscal central, zilnic, informaţii cu privire la lista titularilor persoane fizice, juridice sau altor entităţi fără personalitate juridică ce deschid ori închid conturi bancare sau de plăţi, precum şi informaţiile privind data deschiderii şi închiderii pentru fiecare cont în parte”, potrivit dispoziţiilor art. 61 alin. (2) lit.a) din Codul de procedură fiscală.
Popririle bancare se înfiinţează, spun cei de la ANAF, având la bază informaţiile stocate la nivelul Agenţiei, pe baza Registrului central electronic de plăţi şi conturi bancare identificate prin IBAN, operaţionalizat începând cu 11 ianuarie 2021.
”Revolut Bank UAB este o instituţie de credit care a notificat Băncii Naţionale a României furnizarea de servicii în mod direct pe teritoriul României, începând cu data de 01.07.2022.
La acest moment Revolut Bank UAB poate transmite informaţii în vederea îndeplinirii obligaţiilor declarative, în condiţiile legii.
De asemenea, ANAF poate solicita, în condiţiile legii, informaţii despre rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise de clienţii instituţiei menţionate”, arată reprezentanţii ANAF.
SURSA: adevarul.ro