Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că moștenitorii au dreptul să obțină informații protejate de secretul bancar, pentru perioada anterioară decesului titularului de cont, numai în măsura în care justifică scopul.
Înalta Curte de Casație și Justiție anunță, luni, într-un comunicat de presă, că a fost sesizată de Curtea de Apel Galați cu recurs în interesul legii referitor o chestiune de drept pentru care s-a constatat că în jurisprundență nu există un punct de vedere unitar, scrie News.ro.
”În interpretarea art. 113, alin. (2), lit. a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, o instituție bancară este ținută să furnizeze informații protejate de secretul bancar privind conturile bancare ale unui client defunct, către moștenitorii clientului defunct, de la data deschiderii contului bancar sau de la data deschiderii moștenirii clientului defunct”, anunță, luni, Înalta Curte de Casație și Justiție. În această chestiune, magistrații au decis:
”Admite recursul în interesul legii promovat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Galați și în consecință: În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 113 alin. (2) lit. a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările și completările ulterioare, stabilește că: Moștenitorii titularului de cont decedat au dreptul să obțină furnizarea, de către instituțiile bancare, a informațiilor protejate de secretul bancar, pentru perioada anterioară decesului, numai în măsura în care justifică scopul pentru care le pretind. Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunțată în ședință publică astăzi, 20 mai 2024”. Decizia urmează a fi publicată în Monitorul Oficial și devine obligatorie din acel moment.
Category: Stirile Punctul