- Ministerul de Finanțe a depus un proiect de ordonanță de urgență prin care propune renunțarea la Declarația Unică prin care contribuabilii cu venituri independente estimau veniturile pentru care erau taxați pentru contribuțiile de sănătate și impozitul pe venit.
Agenția Națională de Administrare Fiscale (ANAF) ar urma să trimită persoanelor cu venituri din activități independente un formular precompletat cu veniturile realizate și taxele aferente. Aceasta Declarație Unică Digitală va înlocui formularul denumit Declarație Unică prin care contribuabili cu astfel de venituri își estimau câștigurile și taxele. Așa reiese din proiectul de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică, pe 25 octombrie, de Ministerul de Finanțe.
Proiectul propus de Ministerul de Finanțe își propune „degrevarea contribuabililor persoane fizice de obligația depunerii Declarației Unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru declararea venitului estimat, a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, estimate, precum și pentru toate celelalte situații în care intervin modificări/ recalculări/ rectificări ale acestora”.
În prezent, contribuabilul completează în Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, informațiile privind veniturile realizate, baza de calcul al contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate și determină obligațiile de plată. De asemenea, organul fiscal dispune de informații privind veniturile realizate și din alte formulare fiscale depuse de contribuabil sau plătitorii de venituri.
Despre Declarația Unică Digitală
Noua declarație va fi una precompletată și cu calcule deja făcute, în baza informațiilor pe care documentul le va extrage, în cazul fiecărui contribuabil, din toate modulele și bazele de date ale ANAF, cum ar fi e-Factură, e-TVA, e-Transport.
Practic, Declarația Unică Digitală va cuprinde tote datele fiscale raportate de contribuabil în anul precedent și va mai cuprinde secțiuni speciale pentru venituri dintre drepturile de autor, chirii, vânzări de bunuri etc.
Ce se va schimba
Se propune eliminarea obligației de a depune în anul curent Declarația Unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru declararea venitului estimat (Cap. II), a impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, capitolul privind veniturile estimate, precum și pentru toate celelalte situații în care intervin modificări/recalculări/rectificări ale acestora.
„Măsura are în vedere simplificarea obligației de declarare de către contribuabil a obligațiilor fiscale datorate într-un an fiscal având în vedere faptul că obligațiile fiscale privind impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, datorate de persoanele fizice, sunt certe și devin scadente la data de 25 mai a anului următor celui în care s-au realizat veniturile, în funcție de venitul realizat, oricare ar fi fost nivelul venitului estimat”, se precizează în nota de fundamentare.
De asemenea, se are în vedere faptul că frecvența depunerii Declarației unice în cazul estimării/modificării/recalculării/rectificării veniturilor îngreunează atât activitatea contribuabililor cât și a organului fiscal, prin completarea și, respectiv procesarea unor declarații care conțin date estimate, irelevante în condițiile în care obligațiile fiscale se definitivează prin Declarația Unică care se depune până la data de 25 mai a anului următor celui în care s-au realizat veniturile, prin declararea veniturilor realizate.
„Totodată, se propune eliminarea obligației depunerii în anul curent a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice în cazul contribuabililor care în cursul anului fiscal încep sau încetează o activitate, precum și cei care întrerup temporar activitatea sau intră în suspendare temporară a activității potrivit legislației în materie, precum și în situaţiile în care intervin modificări ale clauzelor contractuale sau în cazul rezilierii, în cursul anului fiscal, a contractelor de închiriere încheiate între părți. În aceste cazuri persoanele fizice au obligația depunerii declarației unice, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor”, mai scrie în nota de fundamentare.
Declarația Unică Digitală ajuta și la impozitarea veniturilor excepționale
Termene a prezentat încă de pe acum o lună că Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală analizează soluții pentru impozitarea veniturilor excepționale extrasalariale.
Și Premierul Marcel Ciolacu a anunțat de mai multe ori că susține introducerea unei impozitări pe veniturile excepționale. Unii specialiști consultați consideră că acest model fiscal ar însemna practic o renunțare la impozitarea unitară, prin cotă unică a tuturor veniturilor. Aceasta deoarece veniturile excepționale ar urma să aibă cote de impozitare mult mai mari decât taxele actuale pe venit.
Premierul a anunțat în mai multe rânduri că are în vedere introducerea unui impozit pentru veniturile excepționale. Însă impozitarea veniturilor excepționale nu va rezolva problema deficitului pentru că acestea au caracter periodic și nu pot fi o sursă constantă de venituri la buget, declara zilele trecute Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe, pentru Termene.ro.
Am reușit să aflăm de la reprezentanți ai coaliției care este schița actuală a impozitării veniturilor excepționale.
Impozitul care trebuie reținut se stabilește prin aplicarea cotei de impunere de 10% la venitul brut. Impozitul care trebuie reținut se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul.
Istoria Declarației Unice
Actualul model de depunere a declarațiilor unice fie de către firme, fie de către persoanele fizice a fost aplicat de ANAF din 2012.
Formularul 212, cel care este de fapt Declarația Unică, a fost introdus prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 18/2018 și a fost actualizat ulterior pentru a reflecta schimbările legislative și nevoile contribuabililor.
Declarația unică este formularul prin care persoanele ce au alte venituri decât cele din salarii își declară câștigurile și își stabilesc impozitul și contribuțiile sociale datorate (pensie și sănătate).
În cadrul Declarației Unice (Formularul 212) se completa:
- Venituri extrasalariale, cum ar fi drepturile de autor;
- Venituri din dobânzi și dividende;
- Câștiguri din vânzări de acțiuni;
- Venituri din chirii.