Deputatul Attila Kelemen, liderul UDMR Mureş, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că Ordonanţa de Urgenţă nr. 8 din 23 ianuarie 2013, care impune o serie de măsuri fiscale fermierilor români, ”este un fel de declaraţie de război împotriva mediului rural”.
Kelemen a arătat că OUG nr. 8/2013 are foarte multe lipsuri şi contradicţii şi că în urma discuţiilor purtate de grupurile reunite ale UDMR cu premierul României, Victor Ponta, în urmă cu o zi, Uniunea s-a angajat să vină cu completări şi corecturi la acest act normativ. ”UDMR, grupurile reunite ale senatorilor şi deputaţilor, ne-am întâlnit cu dl. prim-ministru Ponta şi cu dl. ministru al Finanţelor, Chiţoiu, şi am ridicat mai multe probleme. Eu am vorbit despre Ordonanţa nr. 8 din 23 ianuarie 2013 care în concepţia mediului rural din România, din judeţul Mureş este un fel de declaraţie de război împotriva mediului rural (…) Cu respect am atras atenţia domnului prim-ministru că a fost probabil dezinformat de cei care au pregătit acest discurs, pentru că nu doar că nu a scăzut fiscalitatea în agricultură, ci a crescut şi am ajuns pe baza Ordonanţei nr. 8 la nişte taxe care nu existau până acum. În loc să scadă fiscalitatea, fiscalitatea în agricultură a crescut cu cel puţin 100%. Am atras atenţia şi că aceste taxe nu au mai existat şi nici contribuabilii nu au fost taxaţi până acum pentru producţia agricolă. În ţară domneşte o nebuloasă în ceea ce priveşte această Ordonanţa 8, nimeni nu ştie cu ce şi cu cât va fi taxată”, a susţinut Attila Kelemen.
Deputatul a susţinut că a atras atenţia că această OUG ”are multe lacune” şi că ar impune chiar şi o serie de discriminări. El a susţinut că această OUG ”a fost o gândire destul de defectuoasă”, că încă nu a venit vremea ca producţia agricolă să fie taxată. ”Prima oară, dacă vrei să produci ceva pe pământul tău eşti taxat, după aceea dacă ai animale şi foloseşti aceste furaje la animale şi animalele sunt taxate. Şi dacă – Doamne fereşte! – îţi mai vine în minte că vrei să şi prelucrezi ca să creezi conform indicaţiilor UE valoare adăugată la produsele agricole şi vrei să faci de exemplu brânzeturi pe care să le pui pe piaţă, iarăşi eşti taxat pentru că ai prelucrat laptele în gospodăria ta şi ai produs produse lactate. Pe trei etape plăteşte taxe gospodarul care mai are curaj şi poftă să lucreze în agricultură. Eu ştiu că până acum niciun guvern nu a îndrăznit să taxeze mediul rural”, a subliniat politicianul.
El a adăugat că aceia care lucrează în agricultură ”au tot mai puţină încredere în guvernele succesive şi acum mai primesc şi această declaraţie de război, că acum vă taxăm, căci până acum toţi cei care nu v-au taxat au făcut o greşeală”. ”Ori hotărâm că îi ajutăm pe cei din mediul rural, ori credem UE care a spus că singura ramură din România care poate salva România este agricultura şi în cadrul agriculturii chiar zootehnia, unde suntem şi noi interesaţi, zona Transilvaniei, ori nu credem această treabă şi încercăm să facem altceva”, a susţinut Kelemen.
Acesta a spus că în România sunt foarte multe deficienţe în ceea ce priveşte sprijinul în agricultură şi că este foarte greu să pretinzi ceva de la ţărani când aceştia nu au primit nici măcar ajutorul de minimis promis de Guvern pentru compensarea pagubelor provocate de secetă.
AGERPRES