Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Horea” al judeţului Mureş se confruntă cu un deficit de personal de 15%, subunitatea din Sighişoara fiind cea mai afectată, cu un deficit de circa 20%, motivul fiind numărul redus de candidaţi şi faptul că învăţământul de profil pregăteşte puţini specialişti, comparativ cu necesităţile.
„Ne menţinem la un deficit de 15%, în anul care a trecut nu am avut decât trei colegi veniţi din şcoală, trei subofiţeri şi un ofiţer, dar, în schimb, au fost încadraţi, începând cu luna ianuarie anul trecut, cei care au fost angajaţi în decembrie 2022 şi aici mă refer la 56 de soldaţi. La subunitatea Sighişoara, deficitul este spre 20%, şi la sediul inspectoratului. Sighişoara întotdeauna a fost mai deficitară, în zona respectivă fiind mai multe doamne şi domnişoare, poate acesta a fost unul dintre motivele pentru care nu au fost foarte mulţi candidaţi la momentul la care s-au făcut încadrări pe subunităţi. La sediul inspectoratului este nevoie de mai mulţi ofiţeri, care pot veni prin trecere dintr-un corp în celălalt sau pot fi absolvenţi ai facultăţii de pompieri, iar absolvenţi ai facultăţii de pompieri, la nivel naţional, într-un an, sunt 40 şi ceva, aproximativ unul pe judeţ, ceea ce e foarte puţin”, a declarat, joi, şeful ISU Mureş, general de brigadă Călin Handrea, într-o conferinţă de presă.
Pe parcursul anului trecut, a arătat generalul Handrea, ISU Mureş a avut 2.556 de solicitări, cu o scădere 30,39% faţă de anul 2022.