Conform unei anchete a Organizației Salvați Copiii, dată publicității recent, doar 60% dintre posturile de medici neonatologi de la nivel național sunt ocupate iar rata mortalității infantile a urcat din nou, la 5,7 la mia de copii născuți vii, față de 5,2 anul anterior. Conform unui clasament publicat în cadrul acestei anchete, județul Mureș se află pe locul 5 în țară la rata mortalității infantile cu un procent de 7,8 la mie. În fruntea clasamentului se află județul Sălaj cu 10,5 la mie, urmat de Mehedinți cu 8,8 la mie, Brăila cu 8,3 la mie.
În ceea ce privește deficitul de medici neonatlogi județul Mureș stă bine, toate posturile de la Spitalul Clinic Județean de Urgență și de la Spitalul Clinic Județean fiind ocupate.
Centrele universitare de medicină cum este Târgu Mureșul stau bine la acest capitol, posturile fiind ocupate însă celelalte județe din țară suferă din acest punct de vedere, neonatologia fiind o specializare relativ nouă înspre car enu se îndreaptă foart emulți absolvenți de medicină. În ceea ce privește rata mare a mortalității infantile din județul nostru trebuie luat în calcul faptul că în Târgu Mureș vin să nască mame din toată regiunea Centru, astfel la acest procent contribuind și cazurile din extrateritoriu.
Rata mortalității infantile urcă din nou, la 5,7 la mia de copii născuți vii, față de 5,2 anul anterior, cu un vârf în județul Sălaj – 10,5 la mia de copii născuți vii – și un minim pentru municipiul București – 2,5 la mie, ceea ce consacră disparitățile uriașe care există în țară. Este de remarcat că creșterea mortalității infantile vine pe fondul unei prăbușiri a natalității: astfel, avem un număr de 178.233 de nou-născuți, față de 193.191 – în 2021, respectiv 206.826 – în 2020.
Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se află pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantilă, arată o statistică Eurostat. Astfel, în 2021 Bulgaria a avut o rată a mortalităţii infantile de 5,6 la mia de copii născuţi vii, urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie şi Slovacia, unde rata mortalităţii infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuţi vii. La polul opus, cea mai mică rată a mortalității infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda şi Slovenia cu 1,8 la mia de copii născuţi vii.
Programul de combatere a mortalității infantile al Salvați Copiii România este centrat pe două componente – dotarea cu aparatură medicală a unităților medicale și lucrul în comunitățile vulnerabile, printr-o paletă de servicii sociale integrate, care să asigure accesul gravidelor și mamelor atât la servicii de sănătate, cât și la programe de educație și sprijin socio-economic.
Din anul 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 122 de unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.700 de echipamente vitale, investind peste 10 milioane de euro. Doar în 2023, Salvați Copiii a dotat peste 55 de unități medicale cu echipamente performante, asigurând supraviețuirea și tratamentul adecvat pentru cel puțin 60.000 de copii. D.B.