Sighişoara a obţinut de-a lungul timpului datorită celor două influenţe ale minorităţilor, a maghiarilor şi a germanilor, un caracter multicultural unic şi cu aceasta şi o deschidere către alte oraşe europene. Multiculturalitatea Sighişoarei, adaptată la ideile fundamentale ale Consiliului Europei a dat naştere unei deschideri inedite, către alte state europene, concretizată prin înfrăţiri urbane, care constituie un proiect pilot fundamental de integrare europeană.
Din 1990, când ţările din Europa Centrală şi de Est au aderat la CE, succesul ceremoniilor de decernare ilustrează importanţa pe care o are Premiul Europei în acele ţări. La 45 de ani de la înfiinţarea lui, Premiul Europei, cu cele patru distincţii (în ordine ascendentă a importanţei: Diploma Europeană, Drapelul de Onoare, Placheta de Onoare şi Premiul Europei) nu şi-a pierdut din relevanţă, reprezentând o modalitate importantă de îmbunătăţire a relaţiilor dintre toţi cetăţenii Europei şi de promovare a idealurilor europene.
Premiul Europei este cea mai importantă dintre cele patru distincţii, creată în 1955 pentru a recompensa eforturile remarcabile de promovare a unităţii europene. Premiul constă dintr-un trofeu itinerant, o placă de bronz cu figuri alegorice şi o inscripţie în limba latină. Acest trofeu rămâne la municipalitatea câştigătoare până la următoarea atribuire, când este transmisă municipalităţii care a primit premiul. Pe trofeu sunt gravate numele fiecărui câştigător al premiului; este însoţit de o medalie de bronz, o diplomă şi o bursă un cec de 5.000 de euro pentru a permite unor tineri din oraşul laureat să viziteze instituțiile europene
Sighişoara a fost selectată în faza finală a acestei competiții în 2011, iar 2012 a fost desemnată câştigătoarea premiului împreună cu oraşul Corciano din Italia.
Conform regulamentului competiței, trofeul a fost înmânat oficial municipalităţii câştigătoare de către un înalt reprezentant al Adunării Parlamentare, asistat de membrii Subcomiseia Premiului Europei, în timpul unei „Zile a Europei” organizate de municipalitatea respectivă. Manifestările acelei zile includ o şedinţă festivă a Consiliului Local, în prezenţa membrilor Subcomisiei Premiului Europei, şi o adunare a cetăţenilor municipiului laureat.
Ziua de 21 iulie 2012…
….a fost zi de mare sărbătoare în Sighişoara … A fost ziua în care Consiliul Europei şi-a trimis distinşii săi reprezentanţi pentru a aduce la Sighişoara Premiul Europei.
Președintele Subcomisiei Premiul Europei, Sir Alan Meale, a venit la Sighișoara impresionat ”de modul exemplar în care a fost întocmită documentația transmisă la Strasbourg” pe care a apreciat-o ca fiind ”una dintre cele mai valoroase” pe care le-a analizat de când este membru al comisiei. Această apreciere a fost exprimată în discursurile pe care Domnia sa le-a rostit atât în cadrul ședinței solemne a Consiliului municipal cât și în Piața Cetății, pe scena ediției a douzecea a Festivalului Sighișoara Medievală. De asemenea, Domnia sa s-a arătat încântat de farmecul Sighișoarei în festival ca și de căldura și ospitalitatea cu care au fost primiți.
Dat fiind faptul că, Sighișoara a reprezentat, pentru cea de-a doua oară, România la această competiție europeană, la festivități au participat și prefectul județului dl. Alexandru Petru Frătean, precum și vicepreședintele Camerei Deputaților, dl. Florin Iordache. Domniile lor au adus, pe de o parte, mesajul de felicitare din partea Guvernului respectiv a Parlamentului, pe de altă parte exprimând aprecierea și mândria personală pentru această realizare remarcabilă a Sighișoarei, a județului Mureș, și până la urmă, a României.
Delegația europeană a apreciat frumusețea Cetății și a festivalul medieval aflat în desfășurare, cu atât mai mult cu cât ziua a fost încheiată apoteotic cu proiecția filmului ”Sighișoara, o inimă care bate pentru Europa”, prezentat în 29 martie la finala de la Berlin, după spectacolul Filarmonicii din Arad – Timișoara și înainte de jocul de artificii, o exprimare luminoasă a bucuriei Sighișoarei.
Sir Alan Meale a adresat, la plecare, invitaţia de a vizita instiuţiile europene o delegaţie a Sighişoarei formată din Fanfara Sighişoara şi staff-ul din Primărie care a muncit efectiv în vederea participării Sighişoarei la această competiţie. Această deplasare, se înscrie în spiritul Regulamentului de acordare a Premiului Europei şi este şi o recompensă binemeritată pentru munca depusă de membrii Fanfarei şi funcţionarii din Primărie.
Aprilie 2013
Secretariatul Subcomisiei a revenit cu această invitaţie, convenindu-se ca vizita să aibă loc în cadrul Sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din luna aprilie, astfel încât, cu aprobarea Consiliului Local delegaţia Sighişoarei s-a deplasat la Strasbourg în perioada 22-28 aprilie 2013.
Membrii delegaţiei sighişorene au fost primiţi la European Youth Center în prima zi cu soare din Strasbourg din acest an. Zilele petrecute în capitala legislativă a Europei au fost pline de emoţii pentru tinerii sighişoreni. Vizita la Parlamentul European, dar şi primirea la Conisliului Europei au însemnat momente remarcabile de care îşi vor aduce aminte, cu siguranţă, peste ani. Această oportunitate oferită lor de municipalitatea sighişoreană a fost un semn de recunoaştere a efortului depus de ei şi profesorii lor atât la repetiţii cât şi la reprezentaţiile oferite în Sighişoara sau cu alte multe ocazii în care au reprezentat cu cinste Sighişoara în ţară sau în străinătate.
Recitalul susţinut de Fanfara Sighişoara în sediul Consiliului Europei a fost apreciat de cei prezenţi – parlamentari din cele 47 de ţări membre ale acestui organism dra şi membrii ai Delegaţiei permanente a României la Strasbourg.
Aşa cum aprecia d-na Alina Ilie, director al Delegaţiei Române la Strasbourg, prezenţa sighişoreană la Strasbourg a avut loc într-un context fericit, dat fiind faptul că, în Sesiunea Adunării Parlamentară 22-26 aprilie a.c. România a sărbătorit 20 de ani de când este membră a Consiliului Europei.
Astfel, în 24 aprilie a.c. dl Victor Ponta a susţinut un discurs în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pe tema ajustării legii fundamentale „Ajustarea Constituției române va preveni crizele politice”, participând şi la la vernisajul expoziţiei filatelice aniversare „România – o comoară a Europei”.
De remarcat că la această expoziţie, din cele 12 panouri Sighişoarei i-au revenit două: Sighişoara – oraşul muzeu şi Sighişoara – în patrimoniul UNESCO. Pe lângă faptul că Sighişoara este singurul oraş din România laureat cu Premiul Europei, această pondere semnificativă a fost încă un motiv de mândrie pentru sighişorenii aflaţi săptămâna trecută la Strasbourg.
În cadrul acestei sesiuni parlamentare Subcomisia Premiul Europei a decis acordarea Trofeului pentru 2013 „ex-aequo” localităţile Altötting din Germania şi Tata din Ungaria, astfel încât Sighişoara va fi invitată să participe la ceremoniile de decernare organizate în această vară în cele două localităţi.
Sursa: Primăria Sighișoara