Consilierii județeni din Mureș au votat luni in majoritate, cu 9 abtineri, demararea demersurilor în vederea recuperării prin justiție a unui prejudiciu de aproape 300.000 de lei, produs la Aeroportul Internațional “Transilvania”.
Prejudiciul constatat de Curtea de Conturi printr-o decizie din 2015 le va fi imputat doar administratorilor executivi – președinți ai Consiliului de Administrație, învinuiți atât de producerea lui, cât și că nu ar fi depus toate eforturile pentru recuperarea sumelor, adică actualului manager, Peti Andrei, plus Luminița Gherendi și Vladimir Vasilescu, a precizat președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc.
“Avem obligația, ca și Consiliu Județean, să încercăm să recuperăm acele prejudicii care au fost calculate de cei de la Curtea de Conturi, am cerut aprobarea CJ ca să pot porni aceste proceduri juridice, împotriva administratorilor. În baza acestei aprobări, prin hotărâre de Consiliu Județean, vom face toate demersurile ca în timp util să pornim aceste proceduri de recuperare a acelor sume care au fost declarate nejustificate de reprezentanți Curții de Conturi. Sunt 3 persoane în total, ne vom îndrepta împotriva lor, numai în cazul în care consideră colegii de la Direcția Juridică că într-adevăr pot fi învinuiți, în această situație. Unii sunt învinuiți că au făcut acest prejudicu, iar cei care conduc în acest moment aeroportul sunt învinuiți că n-au recuperat acest prejudicu”, a afirmat Peter Ferenc.
Inițial, într-un proiect de hotărâre întocmit în luna noiembrie, apăreau nu mai puțin de 10 persoane, însă acesta a fost retras la data respectivă în ședința de plen de Consiliul Județean Mureș.
Sumele de recuperat reprezintă cheltuieli de deplasare de 61.247 de lei pentru care nu s-au depus acte justificative, plăți nejustificate către societăți comerciale și nerecuperarea banilor de la firme care nu au făcut lucrările la care s-au angajat, în valoare de 101.586 de lei, precum și neîncasarea unor venituri din chirii – 4.125 de lei. De asemenea, se impută suma de 125.784 de lei pentru “neaplicarea măsurilor care să asigure respectarea întocmai a prevederilor legale referitoare la colectarea, evidențierea în contabilitate și distribuirea tarifului pentru supravegherea obiectivelor necesare siguranței pasagerilor – inclus în tariful de servicii pentru pasageri perceput de la utilizatorii aeroportului, precum și regularizarea sumelor achitate necuvenit către Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile”.
Potrivit președintelui CJ Mureș, nu există o răspundere în solidar, adică și a fostei conduceri a CJ Mureș, în subordinea căruia se află aeroportul.
În ce privește un alt raport al Curții de Conturi referitor la aeroport, privitor la perioada 2013, deja s-au pornit acițunile în justiție și urmează ca instituțiile în drept să-și spună cuvântul, respectiv dacă mai există sau nu posibilitatea recuperării sumelor (putând interveni prescripția, n.r.) și dacă există sau nu cazuri de natură penală, a mai precizat Peter Ferenc.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.