Demonstraţii spectaculoase susţinute de câini poliţişti, precum şi o „arestare” a unor indivizi turbulenţi, efectuată de luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale (SAS), au fost prezentate, miercuri, la un eveniment organizat de „Ziua Poliţiei Române” de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş.
Printre vizitatorii de la această manifestare a „Porţilor Deschise” au fost şi mulţi copii, dintre care unii au pregătit şi scrisori sau felicitări pentru a fi înmânate poliţiştilor, gest care i-a impresionat profund pe aceştia.
Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES
„Am asistat, în primul rând, la un ‘asalt’ al cetăţii, au venit foarte mulţi elevi. Ne bucurăm că au ales să vină, astăzi, alături de noi. Am început cu un exerciţiu, o demonstraţie specială cu câini poliţişti de asalt, câini care caută colete, câini care însoţesc structurile de acţiuni speciale în operaţiunile specifice. Fiecare structură din IPJ Mureş a pregătit câte un stand. Prin ce am pregătit azi încercăm să explicăm copiilor să înţeleagă care este rostul Poliţiei, care sunt motivele pentru care există nişte reguli pentru care noi acţionăm într-un anumit fel. Să înţeleagă că siguranţa este o chestiune care ne priveşte pe toţi. Vrem să cunoască mai bine Poliţia şi, de ce nu, poate să se gândească la o carieră de poliţist (…) Pe lângă faptul că au venit atât de mulţi, încă de la prima intrare am primit felicitări pe care ei le-au făcut. Am una chiar aici: ‘La mulţi ani Poliţia Română! Cu drag, Vlad!’, are şi o mulţime de desene cu tricolor. Nu este prima dată când noi primim daruri de la ei. Asta înseamnă că ceea ce noi facem în fiecare zi nu este lipsit de efect”, a declarat coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din IPJ Mureş, comisar şef Gabriela Pâncă.
Comisarul s-a arătat profund impresionat de gestul copiilor şi şi-a exprimat speranţa ca aceştia să înţeleagă că „Poliţia este aliatul lor, că Poliţia este locul în care trebuie să caute ajutor şi nu ceva de care să se ferească”.
Pe lângă demonstraţiile câinilor poliţişti şi ale luptătorilor SAS, copiii s-au arătat surprinşi de modul distorsionat în care vede o persoană după ce consumă alcool sau substanţe halucinogene, după ce au testat ochelarii de simulare a efectelor vizuale ale consumului de droguri şi alte substanţe interzise.
„Cu ocazia zilei Poliţiei Române, am fost invitaţi şi noi, în calitate de parteneri, ca să desfăşurăm o serie de activităţi preventiv-informative adresate elevilor invitaţi. Le-am prezentat ceea ce facem noi şi le-am făcut recomandări pentru un stil de viaţă sănătos. Fiind vorba despre elevi, bineînţeles că le-am recomandat să nu consume tutun, alcool sau alte substanţe interzise, iar ochelarii de simulare a efectelor vizuale au fost în măsură să-i lămurească cu privire la ce anume pot experimenta dacă se ating de astfel de substanţe. Au fost uimiţi în sens negativ (…) Reacţia copiilor a fost diferită. Unii au spus că sunt nişte efecte pe care ei nu ar vrea să le experimenteze, atât efectele consumului de alcool, dar şi efectele diferitelor droguri, dar aceste efecte diferă de la persoană la persoană, în funcţie de psihic, de fizicul fiecăruia”, a spus şeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Târgu Mureş, comisar de poliţie Ionescu Radu Mihai.
Coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) din judeţul Mureş, subcomisar de poliţie Ion Aleodor Roman, a precizat că la stand pot fi experimentate 10 tipuri de ochelari, care imită efectul vizual al consumului de alcool, însă şi al consumului de marijuana şi cannabis, „care este foarte popular şi cel mai răspândit drog în rândul tinerilor din judeţul Mureş”.
Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES
„De asemenea, consumul de Ecxtasy, un drog stimulent al sistemului nervos central, care se consumă mai ales în cluburi, discoteci, festivaluri, efectul vizual al consumului de ciuperci halucinogene, cam acestea ar fi principalele ‘substanţe’ pe care noi le avem aici cu aceşti ochelari (…) Efectul asupra fiecăruia este diferit, în funcţie de tipul substanţei. Toate acestea au efecte şi riscuri asupra organismului, asupra întregului organism, de la inimă, ficat, pancreas şi, bineînţeles, sistemul nervos central care este cel mai afectat, uneori ireversibil şi iremediabil”, a precizat subcomisar de poliţie Ion Aleodor Roman.
Comisar şef Corina Trandafir de la Serviciul Judeţean Anticorupţie Mureş, a precizat că participă la acest eveniment alături de colegi ai săi întrucât prevenirea corupţiei începe de la vârste fragede.
„Ne adresăm tinerilor deoarece orice act de corupţie presupune o interacţiune între funcţionarul public şi cetăţean. Şi atunci trebuie să îndeplinim principala misiune a Direcţiei Generale Anticorupţie, respectiv aceea de prevenire şi combatere a faptelor de corupţie. Prevenirea corupţiei începe de la vârste fragede. Copiii trebuie să ştie şi să fie învăţaţi ceea ce este corect, ceea ce este onest, ce trebuie să aştepte de la un funcţionar public şi care sunt criteriile de integritate de care acesta trebuie să dea dovadă, motiv pentru care am împărţit astăzi flyere, stickuri conţinând informaţii despre principalele infracţiuni de corupţie şi despre call center-ul anticorupţie la care orice cetăţean poate să sesizeze, să reclame fapte de corupţie (…) Prin aceste flyere am îndemnat cetăţenii să nu dea curs niciunei oferte de mituire ce poate să vină din partea unui funcţionar public în legătură cu îndeplinirea sau neîndeplinirea de către acesta a unei obligaţii de serviciu, a unei obligaţii legale”, a precizat comisar şef Corina Trandafir.
Evenimentul s-a desfăşurat în Cetatea Medievală din Târgu Mureş, iar în cadrul acestuia poliţiştii au mai prezentat şi o serie de elemente de tehnică şi dotare, precum motociclete, autoturisme, autoutilitare şi armament. AGERPRES