Contractul de finanţare a proiectului european ce vizează realizarea unui sistem de management integrat al deşeurilor, în valoare de aproximativ 35 milioane de euro, a fost semnat recent la Ministerul Mediului de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.
Drum lung
Acesta a declarat că până la semnarea contractului a fost un drum lung, care durează de aproximativ opt ani, în timpul pregătirii proiectului fiind întâmpinate numeroase probleme, în special legate de locul în care va fi amplasat depozitul regional de deşeuri. Borboly Csaba a afirmat că s-a încercat amplasarea depozitului în cel puţin nouă localităţi, dar „concurenţa neloială şi politicienii maghiari care nu sunt în UDMR au pus beţe în roate”. Depozitul regional de deşeuri va fi amplasat la marginea localităţii Remetea, după ce comunitatea a fost de acord cu acest lucru, în urma unui referendum local. Acceptarea amplasării depozitului regional de deşeuri în Remetea a atras după sine şi finanţări de un milion de euro, pe care Consiliul Judeţean le-a alocat acestei comunităţi în ultimii doi ani.
Proiectul vizează realizarea depozitului regional ecologic de la Remetea, care va include o platformă de sortare a materialelor reciclabile, platformă de compostare, celule de depozitare, staţie de epurare şi instalaţie de utilizare a biogazului. Vor exista zone verzi de protecţie, sistem de împrejmuire şi securitate şi intrare controlată.
Colectare selectivă
Centrul de gestionare a deşeurilor de la Remetea va fi completat prin construirea a două staţii de transfer la Miercurea-Ciuc şi Corund, iar centrul de colectare selectivă a deşeurilor de la Sânsimion va fi integrat în acest proiect. Proiectul cuprinde şi închiderea centrelor de colectare a deşeurilor orăşeneşti, cu excepţia celor de la Băile Tuşnad şi Vlăhiţa, a căror închidere se va face prin cheltuieli neeligibile, dar şi achiziţionarea autovehiculelor de mare tonaj şi a utilajelor necesare colectării deşeurilor. Va începe şi colectarea selectivă a deşeurilor. În zona rurală vor fi împărţiţi populaţiei saci pentru colectarea selectivă a deşeurilor, iar pentru colectarea deşeurilor din sticlă vor fi desemnate locuri speciale şi containere în acest sens. La oraşe se vor implementa sisteme formate din două unităţi de colectare, una pentru deşeurile biodegradabile şi alta pentru celelalte deşeuri.
Locuri de muncă
Borboly Csaba a subliniat că scopul principal al acestui proiect este protecţia mediului şi creşterea cantităţii de deşeuri reciclabile, punctând faptul că prin implementarea proiectului se vor crea şi aproximativ 200 de locuri de muncă. Proiectul privind implementarea sistemului integrat de gestionare a deşeurilor, care trebuie finalizat în 2015, are o valoare de aproximativ 35 milioane de euro şi este finanţat prin Programului Operaţional Sectorial de Mediu 2007 – 2013.