Proiectul ‘Sistemul de management integrat al deşeurilor solide din judeţul Mureş’ va fi predat la cheie în data de 15 august, a anunţat marţi managerul de proiect Cornel Naic. ‘Lucrarea efectivă a durat 18 luni numai că au apărut probleme, dar aproape ne încadrăm, nu vor fi depăşiri mari. Estimăm că în 15 august putem bea şampania, la final, cu totul la cheie. Inclusiv cele cinci pasivizări de depozite din judeţ. Depozitarea se poate face mai repede, dar va fi generată de problema operatorului’, a spus Naic, într-o prezentare făcută conducerii Consiliului Judeţean Mureş.
Potrivit managerului de proiect, la depozitul de la Sânpaul există cele mai moderne maşini de compactare a gunoiului din ţară şi tot aici va funcţiona şi o staţie de tratare mecano-biologică unică în România. Cornel Naic a arătat că tratarea mecano-biologică presupune ca, înainte de a fi depuse în alveole, deşeurile biodegradabile să intre într-un proces de tocare, mărunţire, sitare şi separare a componentelor care mai pot fi valorificate din masa deşeurilor, iar restul, de circa 70% din deşeurile care nu corespund secţiunii de tratare mecanică să urmeze faza de tratare biologică, fiind supuse unui proces de fermentare anaerobică.
Principala componentă a acestui proiect este, potrivit specialiştilor, construirea unui depozit ecologic zonal la Sânpaul, care va asigura gestionarea deşeurilor în judeţul Mureş pentru următorii 30 de ani. Alveola sau celula de la depozitul ecologic din Sânpaul se întinde pe o suprafaţă de peste şapte hectare, iar durata de funcţionare a acesteia va fi cuprinsă între 5 şi 10 ani. În cadrul proiectului se construieşte o alveolă, dar suprafaţa de teren pusă la dispoziţie la Sânpaul oferă posibilitatea realizării a încă două celule de depozitare, iar dacă nu se va schimba tehnologia de prelucrare a deşeurilor, cum ar fi metode mai moderne şi mai eficiente, incineratoare spre exemplu, atunci pentru următorii 30 de ani va fi asigurată depozitarea deşeurilor în judeţul Mureş.
Proiectul mai prevede construirea unor staţii de transfer, de sortare şi de compostare, închiderea celor cinci depozite neconforme de la Cristeşti, Reghin, Iernut, Luduş şi Sovata, precum şi achiziţia de echipamente de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile şi dotarea a 50% dintre localităţile judeţului cu astfel de recipiente, respectiv pubele, containere, unităţi de compostare individuală dar şi mijloace de transport.
Pe lângă celula I de depozitare a deşeurilor, proiectul presupune drumuri de acces, instalaţii de transport ape pluviale, un rezervor 750 mc pentru tratarea levigatului, o zonă administrativă, staţii pentru tratarea mecano-biologică a deşeurilor, ateliere mecanice etc. Potrivit lui Cornel Naic, utilajele sunt procurate cam 85%, pentru restul fiind stabilite o serie de termene de livrare. Singura problemă care ar putea afecta funcţionarea optimă a depozitului de deşeuri este partea de electricitate unde puterea instalată nu este corespunzătoare, însă preşedintele CJ Mureş, Ciprian Dobre, susţine că există deja un proiect finanţat din bugetul judeţului, pentru care a fost organizată licitaţia. ‘Sistemul de management integrat al deşeurilor solide din judeţul Mureş’ are o valoare totală de 45,2 milioane de euro fără TVA, din care 31,54 milioane de euro provin din fondurile structurale ale Uniunii Europene, şapte milioane de euro din bugetul naţional şi 6,55 milioane de euro din bugetul judeţean.
AGERPRES