Depozitul ecologic zonal de la Sânpaul, construit în cadrul proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţul Mureş”, în valoare totală de peste 187,4 milioane de lei, cofinanţat prin POS Mediu, a fost dat în folosinţă, începând de luni, pentru a rezolva criza deşeurilor cu care se confruntă judeţul de mai multă vreme.
Potrivit managerului proiectului, Radu Spinei, depozitul de la Sânpaul a fost dat în folosinţă, deşi licitaţiile pentru operarea staţiilor de transfer şi sortare nu sunt încă finalizate, întrucât operatorii de salubritate nu mai aveau soluţii viabile pentru depozitarea deşeurilor.
„De comun acord am ajuns la concluzia să începem operarea depozitului de la Sânpaul având în vedere situaţia de criză cu care se confruntă judeţul Mureş de ani de zile. Operatorii de salubrizare din judeţul Mureş, în momentul de faţă, nu prea mai au soluţii pentru depozitarea deşeurilor, depozitul de la Sighişoara are şi el anumite limite. De asemenea, o altă variantă era depozitarea între Odorhei şi Miercurea Ciuc şi atunci am ajuns la concluzia că pentru a debloca această situaţie este absolut obligatoriu să începem operarea depozitului Sânpaul, pentru a evita situaţii de genul depozitelor ad-hoc care sunt o sursă se poluare pentru mediu. Dar se poate depozita în această perioadă de tranziţie, pe care o apreciem la 12 luni, până începem să funcţionăm la parametri maximi, având în vedere că în Autorizaţia Integrată de Funcţionare este prevăzută inclusiv depozitarea acelei categorii de deşeuri în amestec”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, Radu Spinei.
El a spus că operatorul depozitului va propune soluţii pentru eficientizarea depozitării şi inclusiv soluţii privind o posibilă sortare a gunoiului, care să fie făcută la faţa locului, înainte de depozitarea deşeurilor.
Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, a arătat că mai sunt o serie de etape care trebuie rezolvate, astfel încât sistemul integrat de gestionare a deşeurilor să fie perfect funcţional.
„Astăzi putem să vorbim despre sistemul integrat de deşeuri în care s-a făcut un pas foarte important prin pornirea acestui depozit. Avem multe activităţi pe care trebuie să le derulăm în perioada următoare pentru a închide cercul şi a avea tot sistemul integrat funcţional, toate serviciile licitate şi contractate (…) Vă pot asigura că în ceea ce depinde de Consiliul Judeţean vom face tot posibilul să avem o colaborare foarte bună. Aş dori să mulţumesc celor de la Iridex pentru colaborare şi am speranţa că pe viitor vom avea o colaborare foarte bună S-au ţinut de cuvânt şi pe 6 februarie au început activitatea (…) Avem şi probleme, cum este, de exemplu, aceea legată de taxa de deşeuri care a fost introdusă nu de mult de Guvernul precedent. Avem speranţe că această taxă, de 80 de lei, care trebuie să fie acoperită de populaţie, este o povară mare, va fi măcar amânată”, a arătat Peter Ferenc.
Managerul asocierii care operează depozitul, Florin Pascu, a precizat că prin începerea depozitării deşeurilor s-a finalizat doar un prim pas şi că toate autorizaţiile au fost obţinute, iar personalul care va opera acest depozit va fi din zonă.
„Contăm pe relaţie corectă, reciprocă, cu autorităţile din zonă, în aşa fel încât principalii beneficiari ai unui serviciu modern de salubritate să fie cetăţenii din judeţul Mureş”, a afirmat Pascu.
În luna septembrie 2016, Consiliul Judeţean Mureş a semnat contractul de delegare a operării şi administrării deşeurilor nepericuloase de la Sânpaul şi cel de transport al deşeurilor de la staţiile de transfer şi de la cele de sortare cu Asocierea SC Iridex Group Import Export SRL – SC Servicii Salubritate Bucureşti SA, care a câştigat licitaţia după trei ani de la finalizarea investiţiei.
Valoarea contractului este de peste 99,1 milioane de lei, pe o perioadă de 8 ani, licitaţia fiind organizată în cadrul proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţul Mureş”, în valoare totală de peste 187,4 milioane de lei.
Lucrarea a fost executată şi predată în luna august 2013, a durat doi ani şi s-a încadrat în buget şi cuprinde depozitul propriu-zis, colectarea şi tratarea levigatului, staţiile de pompare, cântar basculă, compactoare, instalaţia de ardere a gazului, drumuri tehnologice, clădiri de birouri, atelier mecanic, lucrări conexe, plus utilajele necesare.
Construcţiile din cadrul Proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţul Mureş” se întind pe o suprafaţă totală de 31,14 hectare, din care 24,88 hectare ocupate de depozit, zona administrativă şi instalaţiile de epurare a apelor uzate, 6,26 hectare ocupate de instalaţia de tratare mecano-biologică (hală tratare mecanică, platforme pentru descompunerea intensă şi maturare).
Prima celulă a depozitului zonal de la Sânpaul are o capacitate totală de 1.250.000 mc şi o durată de viaţă de aproximativ 5 ani, aici vor fi eliminate anual aproximativ 188.843 tone de deşeuri menajere şi asimilabile colectate din judeţ. AGERPRES
Adica, frumos spus, depozitam in continuare ne-legal! La tarife de colectare selectiva probabil!
Cu stima,
Bogdan