Ziua Holocaustului a fost marcat vineri de câteva zeci de persoane, reprezentanți ai comunității evreiești, elevi de la clasele cu predare în limba germană de la Colegiul Național A.I. Papiu din Târgu Mureș, dar și un supraviețuitor al lagărului de la Auschwitz, Leopold Karpelesz. Cu această ocazie au fost depuse coroane, s-au aprins lumânări și s-au rostit rugăciuni la Monumentul Holocaustului din strada Călărașilor.
Președintele Comunității evreiești din localitate, Vasile Dub, a explicat de ce a fost aleasă data de 9 a lunii octombrie drept Ziua Holocaustului. ”9 Octombrie a fost ales ( ca ziua Holocaustului nota red.) pentru că atunci au început, în 1941, deportările din nordul României și apoi bineînțeles din Basarabia, Bucovina, care au culminat cu evenimentele din Transnistria. Ce putem spune în fața acestor lucruri cumplite? În primul rând, cum s-a amintit și aici, onoarea a fost salvată de acei câțiva care s-au împotrivit acestor evenimente. Cu respect ne gândim la primarul Cernăuțiului, care a salvat 19.000 de evrei – ne gândim: 19.000 de vieți; ne gândim la Victoria Agarici, care a oprit trenul morții și a distribuit mâncare, pâine și apă acelor nenorociți; ne gândim la episcopul Márton Áron, care în plină ocupație germană a vorbit de la tribuna hărăzită lui și s-a ridicat în apărarea evreilor și a chemat populația să nu cadă pradă instigărilor. Este iarăși un exemplu de curaj. Aceștia sunt drepți ai popoarelor. Este un lucru de care niciodată nu vom uita”, a subliniat Vasile Dub.
Evenimentul s-a încheiat cu o vizită la Muzeul Holocaustului din cadrul Sinagogii , amenajat cu sprijinul unei supraviețuitoare din lagărul morții, decorată de președintele României în urmă cu patru ani.
Sursa, foto: EG
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.