update – Ulterior publicării textului, a venit și reacția managerului de la Spital Ovidiu Butuc, care spunea următoarele:„Eu sunt obişnuit cu astfel de declaraţii din partea PDL-ului, dar se pare că este mâna PD-L ului în interiorul PSD-ului. Numai aşa mi-aş putea explica cum un coleg de Uniune face astfel de declaraţii. Domnul parlamentar îşi permite să facă declaraţii politice, face politică, asta este treaba dânsului. Eu sunt managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, unde sunt internaţi zilnic 1.200 de pacienţi și preocuparea echipei noastre este de a oferi servicii medicale de calitate dar și de cea mai înaltă performanță prin realizarea transplantului cardiac, hepatic și renal. Mă rezum la a munci în folosul acestor oameni şi nu în a comenta declaraţiile unui Agamita Dandanache.”
Secretarul Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, deputatul Florin Buicu, i-a solicitat public ministrului Sănătăţii demiterea managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, Ovidiu Butuc, pe care îl acuză de atitudini împotriva dezvoltării academice mureşene, precum şi de pierderea unei finanţări europene. ‘În ultima parte a anului 2013, au fost luate anumite decizii la nivelul SCJU Târgu Mureş, care nu concordă cu o strategie de dezvoltare a serviciilor medicale oferite în Târgu Mureş. În acest cadru, solicit public demisia managerului SCJU Târgu Mureş. În structura SCJU Târgu Mureş există 4 sau 5 secţii neclinice. Procedura prin care se transformă acestea în secţii clinice porneşte de la o solicitare pe care o depune managerul spitalului. Deşi Universitatea de Medicină şi Farmacie a solicitat acest lucru spitalului, conducerea acestuia nu a făcut demersurile către Ministerul Sănătăţii. Secţiile despre care vorbim sunt Ortopedie, Gastroenterologie, Neurochirurgie şi Cardiologie. Pe de altă parte, considerăm că acest gest este mai mult decât o lipsă de timp alocată dezvoltării activităţii, pot considera că este chiar o măsură împotriva dezvoltării zonei academice în Târgu Mureş’, a susţinut Florin Buicu, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.
În plus, susţine Buicu, managerul SCJU Târgu Mureş ar fi luat anul trecut şi o serie de decizii legate de schimbarea coordonatorilor de programe naţionale din cadrul spitalului ‘pe criterii ştiute doar de el’. ‘Persoanele care au fost coordonatoare ale acestor programe şi care au fost implicate în fundamentarea desfăşurării acestor programe la Târgu Mureş au fost schimbate, nu ştiu pe ce criterii şi vorbim de personalităţi ale lumii medicale târgumureşene’, a spus deputatul, făcând referire la programele naţionale de Pediatrie, Ortopedie şi Cardiologie.
Un alt argument prezentat de Florin Buicu pentru demiterea managerului SCJU Târgu Mureş ar fi pierderea, la data de 31 decembrie 2013, a proiectului european prin care ar fi fost finanţat un program de e-healthy learning, ‘prin care s-ar fi putut atrage o finanţare de circa 800.000 – 1 milion de euro’, prin faptul că ‘nu au fost desfăşurate la timp procedurile de achiziţie şi începerea implementării programului’.
Florin Buicu susţine că Ministerul Sănătăţii ar trebui să respecte prevederile legale potrivit cărora ‘managerul spitalului clinic să fie cadru didactic sau medic primar’ în ceea ce priveşte SCJU Târgu Mureş. ‘ Acesta este un alt argument pentru care solicit demisia managerului SCJU Târgu Mureş şi găsirea unei personalităţi care să respecte art. 178 a legii 95/2006. Din cunoştinţele mele (Ovidiu Butuc, n.r.) nu este medic primar, nu cred că este cadru didactic. Cadrul didactic înseamnă că are un contract cu o universitate şi desfăşoară o activitate cu normă întreagă într-o universitate’, a precizat acesta.
Secretarul Comisiei de Sănătate a mai spus că Legea 95 prevede pentru managerii de spitale condiţia de a fi cadru didactic’, nu ‘cadru didactic medical’, astfel încât a depus o iniţiativă pentru modificarea sintagmei respective. ‘Am depus la Parlament o iniţiativă legislativă prin care solicit modificarea acestui articol astfel încât pentru spitalele clinice managerul să fie să fie cadru didactic medical. Legea prevede ‘cadru didactic’. Cu alte cuvinte, poate fi cadru didactic în orice domeniu’, a mai spus Florin Buicu, care a precizat că lipsa de colaborare dintre SCJU şi Universitate de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a fost discutată şi la ultima şedinţă a Senatului UMF.
Managerul SCJU Târgu Mureş, Ovidiu Butuc, nu a dorit să facă vreun comentariu.
AGERPRES