Secretarul Comisiei de Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor, Kerekes Karoly, a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că îşi va promova iniţiativa referitoare la personalul încadrat în grupa I de muncă dacă Guvernul nu va depune proiectul Legii Pensiilor până în toamnă. Kerekes Karoly a precizat, într-o conferinţă de presă, că iniţiativa sa a fost suspendată în Comisia de Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor, la cererea ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mariana Câmpeanu, care a susţinut că Guvernul va elabora în această vară proiectul Legii Pensiilor.
Acesta a spus că la ultima şedinţă a Comisiei au figurat pe ordinea de zi două proiecte de acte normative importante, care afectează soarta sutelor de mii de persoane din ţară, una fiind chiar iniţiativa legislativă care ar pune capăt discriminării persoanelor care au lucrat în grupa I de muncă înainte de 1 aprilie 2001. ‘Noua lege (din 2011 -n.r.) – motiv pentru care nu am votat legea pensiilor – a degradat aceste persoane care înainte de 1 aprilie 2001 au lucrat în grupa I (…) Aceste persoane au fost degradate la situaţia persoanelor din grupa a II-a de muncă. Am vrut să reintroduc această dispoziţie tranzitorie în noua lege a pensiilor şi am depus în 2011, mai, o iniţiativă legislativă (…) Doamna ministru Câmpeanu a venit şi mi-a cerut, chiar în plenul Comisiei, să fie respinse cele două iniţiative legislative, a mea şi a liberalilor. Motivul nu era acela că nu ar vrea să rezolve problema, ci faptul că Guvernul pregăteşte, în vară, modificarea legii pensiilor’, a arătat Kerekes.
Deputatul a spus că dacă în luna septembrie nu va fi promovat proiectul de lege a pensiilor de către Guvern, îşi va repune pe ordinea de zi iniţiativa sa, întrucât există sute de mii de persoane care au fost încadrate în grupa I de muncă, dar au fost incluse în grupa a II-a. ‘Am condiţionat ca până în septembrie să vină Guvernul cu proiectul, în caz contrar voi cere în comisie să fie aprobată iniţiativa mea, cu sprijinul PDL. Problema a fost tergiversată timp de trei ani. D-na Mariana Câmpeanu a spus că nu este împotrivă, dar vrea să facă o singură modificare a legii pensiilor, în care va cuprinde şi această propunere a noastră. Practic s-a amânat. Nu s-a respins. Comisia a aprobat amânarea până la prima şedinţă a Comisiei din septembrie. (…) Dacă va veni în octombrie, o să forţez să trecem această iniţiativă, noi, UDMR’, a arătat Kerekes Karoly.
Deputatul a spus că de degradarea din grupa I în grupa a II-a sunt afectaţi viitorii pensionari, care – date fiind condiţiile de muncă grele în care au lucrat – ar putea să beneficieze de o reducere a vârstei de pensionare. ‘A spus şi doamna ministru că este de acord, numai că acum nu vrea, pentru că trebuie să discute cu FMI. (…) Începând cu Legea 19 a pensiilor. care a intrat în vigoare în 2011, au fost schimbate denumirile acestor grupe de muncă: grupa de muncă ‘specială’ pentru grupa a I şi ‘deosebită’ pentru grupa a II-a. Atunci au început să scoată o anumită categorie din grupa I de muncă, din diferite motive – de a economisi bani, de a menţine cât mai mult oamenii pe piaţa de muncă, să nu iasă la pensie. Cei din grupa I puteau ieşi mai devreme şi aceasta este din timpul regimului socialist. Legea 19 nu a abrogat acele articole, a lăsat o bucată de vreme să iasă la pensie această categorie, pentru că odată şi odată vor ieşi, deci a menţinut timp de 10 ani această posibilitate prin dispoziţiile tranzitorii. Legea 263, noua lege a pensiilor, a abrogat această posibilitate, ultima reformă a pensiilor datorându-se presiunilor făcute de FMI’, a precizat Kerekes Karoly.
AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.