La un an de la extinderea programului Academia ”Descoperă-ți pasiunea în IT” în Tîrgu-Mureș, gustul pentru inovație și tehnologie în rândul elevilor a luat amploare și a stârnit o comunitate a minților creative și a ideilor îndrăznețe în jurul unor proiecte care-și propun să ajute comunitatea.
Implementat pentru prima dată la Cluj, programul Academia DpIT s-a dezvoltat an de an, fiind prezent în momentul de față în cele mai importante orașe din Transilvania și susținut de parteneri atât din mediul pre-universitar și academic precum Universitatea ”Babeș-Bolyai”, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, 18 licee din 8 orașe transilvănene, cât și de 12 companii din mediul de business IT.
La Târgu Mureș, Academia DpIT a ajuns, în 2018, cu susținerea AROBS, una dintre firmele care au sprijinit programul de la Cluj încă de la început. Anul trecut, liceenii mureșeni au realizat o aplicație din domeniul medical, ce are ca scop ușurarea și eficientizarea muncii doctorilor și avertizarea pacienților cu privire la programări și analize. Anul acesta, numărul elevilor înscriși în program a crescut, odată cu apetitul acestora pentru dezvoltarea unor aplicații care să vină în întâmpinarea nevoilor comunității în care trăiesc.
Ce fac ei mai exact? Sub îndrumarea unor developeri cu rol de mentori, învață cum să construiască de la zero o aplicație, iar mai apoi pun în practică aceste cunoștințe pentru a crea, la finalul a șase luni de studiu, un produs cu aplicabilitate în viața de zi cu zi. Imaginația nu are limite în acest domeniu, astfel că, în anii trecuți, elevii au creat aplicații care te alertează în cazul în care în casă e un incendiu sau inundație, care ajută apicultorii să-și administreze stupii și albinele de pe telefon sau care îți udă plantele când ești plecat de acasă.
Rezultatele programului sunt recunoscute an de an prin desemnarea absolvenților săi ca elevii cu cele mai bune rezultate în IT și Inovație atât de comunitatea clujeană, cât și de mediului de afaceri și instituțiile acreditate în domeniu. Astfel, extinderea Academiei DpIT, în ultimii doi ani, și în alte județe, a venit ca o oportunitate pentru elevi.
“Ne bucurăm că una dintre cele mai dinamice filiale ale noastre, cea din Târgu Mureș, este pentru al doilea an implicată în proiectul Descoperă-ți pasinea în IT. AROBS Târgu Mureș împlinește în 2019 cinci ani de existență și de implicare entuziastă în proiectele comunității. Susținerea educației este una din valorile importante ale AROBS. Iar comunitățile locale de IT în orașele unde avem noi filiale trebuie construite din timp. Chiar și de la liceu. Niciodată nu e prea devreme să vorbim despre tehnologie, antreprenoriat, inițiativă și inovație”, spune Voicu Oprean, Founder și CEO AROBS, compania care-i mentorează în Târgu Mureș pe elevii de la Colegiul Național ”Unirea”.
De-a lungul celor patru ediții ale programului în cele opt orașe prezente, liceenii și-au transpus ideile în produse viabile, dezvoltând peste 100 de aplicații la nivel de prototip, care vizează domenii diverse de interes precum medicina, agricultura, turismul, sportul, educația, și chiar eficientizarea votului online.
“În țări cu competitivitate economică mare, precum SUA ori Japonia, se face de mult timp o astfel de inițiere în școală. E important să le oferim elevilor provocarea, cadrul organizat și sprijin pentru a-i implica cât mai timpuriu în viața comunității, propunând soluții la probleme pe care le identifică și dezvoltând aplicații practice, prin care aceștia să-și valorifice inventivitatea, să-și dezvolte gândirea și abilitățile socio-emoționale, precum comunicarea, munca în echipă, responsabilitatea și spiritul antreprenorial”, spune Liliana Ștefan-Cazacu, fondatorul și Președintele Asociației ”Descoperă-ți pasiunea în IT”, organizatorul programului.
Pe lângă Academia dedicată liceenilor, Asociația ”Descoperă-ți pasiunea în IT” ( D.P.I.T. ) mai are în derulare alte două programe prin care susține educația și dezvoltarea în domeniul tehnologiei, dedicate învățământului preuniversitar: SpecialProf, un program prin care se facilitează accesul profesorilor la informații și cursuri de specializare profesională în domeniul IT și RoboClub, ateliere de robotică prin care copiii din învățământul primar sunt introduși în tainele construirii, programării și controlul roboților.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.