Cazare Ogra, Castel Haller
Potrivit Institutului Național al Patrimoniului, în România există peste șase sute de castele, conace și moșii. Dintre acestea, aproximativ cincizeci se găsesc pe teritoriul județului Mureș, făcând parte din moștenirea patrimoniului arhitectural lăsat în urmă de aristocrația din Transilvania, de-a lungul istoriei. Vă invităm să descoperiți câteva dintre cele mai remarcabile castele și conace, într-un periplu de 4 zile printre văile și dealurile județului Mureș.
Petreceți prima noapte într-un hotel-castel!
Dacă ajungeți la Târgu Mureș și vă propuneți ca acesta să fie punctul de plecare în descoperirea castelelor din zonă, mai continuați aproximativ 22 km și ajungeți la prima destinație, Castel Haller 4* din Ogra. Castelul Haller este primul castel renovat și transformat în pensiune turistică din Transilvania, care reflectă eleganța vremurilor trecute. Construit în secolul al XVIII-lea în stil baroc târziu, castelul a găzduit în anii ’90 mai multe instituții cu diferite activități, iar din 2012 funcționează ca și hotel, restaurant și cramă.Aici vă puteți bucura și de un centru SPA recent construit, unde apa termală sărată este forată chiar din curtea proprietății!
Rezervă cazare la Castel Haller
Bucurați-vă de drumul pitoresc dintre dealurile domoale
Porniți în direcția Târnăveni, pentru a descoperi fostele conace ale nobilimii maghiare din Transilvania și aflați despre istoria zbuciumată a acestora. Urmați drumul care vă duce de-a lungul râului Târnava Mică, până când veți ajunge din nou la drumul European E60, în localitatea Bălăușeri. În această parte a călătoriei veți putea vedea: castelul Rhédey (din Seuca), castelul Dániel (din Gănești ) – aici puteți face o pauză de cafea la restaurantul din incinta conacului (în prezent Boutique Hotel Le Baron), apoi continuați cu castelul Apor (din Abuș), conacul Kersztes-Gál (din Mica) și castelul Bethlen (din Bahnea).
Rezervă cazare la Boutique Hotel Le Baron
Nu toate aceste conace sunt renovate, însă unele au fost reabilitate și funcționează ca instituții publice sau ca afaceri private.
Ca o sugestie, vă puteți opri pe drum în satul Cund (Manufactura de Brânză) pentru o degustare de brânzeturi sau la Mica, la o degustare de vinuri (Villa Vinea) la producătorii locali (este necesară o programare telefonică în prealabil).
Odată ajunși la Bălăușeri, continuați drept înainte, spre Sovata, până în localitatea Sângeorgiu de Pădure. Aici puteți vizita muzeul Rhédey din clădirea castelului cu același nume, recent renovat, unde puteți vedea printre altele, o expoziție dedicată frumoasei prințese Claudia Rhédey, stră-stră-străbunica actualei regine a Marii Britanii, Regina Elisabeta II!
Ziua aceasta se va încheia la Sovata, renumita stațiune balneoclimaterică cu cel mai mare lac helioterm din lume! Stațiunea se află într-un decor natural impresionant, fiind înconjurată de dealuri înalte împădurite, care încântă privirea!
Puteți înnopta într-unul din hotelurile cu centre SPA sau la una din pensiunile primitoare din stațiune.
Petreceți o zi relaxantă la Sovata și apoi pe Valea Mureșului superior
Începeți-vă ziua cu o plimbare revigorantă în jurul Lacului Ursu, înainte de a porni spre Reghin, printr-un peisaj rural nostalgic. După ce sosiți la Reghin, continuați spre nord-est, pe valea Mureșului, până la Brâncovenești, pentru a vizita Castelul Kemény.
Construcția castelului a început în secolul al XIII-lea, din ruinele unui castru roman. În urma unor lucrări între anii 1537 – 1555 a fost consolidat și a căpătat o înfățișare impozantă de stil renascentist, fiind considerat în prezent o capodoperă a arhitecturii renascentiste din Transilvania. Din septembrie 2014, castelul a ajuns din nou în posesia familiei Kemény, care a deschis-o pentru public.
Întorcându-vă în direcția Târgu-Mureș, mai puteți face câteva opriri, la castelele care au aparținut cândva diferitelor ramuri ale marii familii nobiliare Teleki, de pe valea Mureșului, la Gornești și Dumbrăvioara.
Castelul Teleki din Gornești a fost construit în stil Baroc, între anii 1771-1778, pe locul unei fortificații mai vechi. Castelul are un plan cu formă de U, având o cupolă centrală înaltă deasupra Sălii de recepție, tipică stilului de construcție Grassalkovich. Parcul castelului a fost inițial de inspirație franceză, iar la finalul sec. al XIX-lea a fost transformat în stil englez. După perioada comunistă a fost retrocedat foștilor proprietari în 2006 și introdus în circuitul turistic începând cu 2011, după ce a ajuns în proprietatea familiei Teleki.
Înainte de a vă întoarce la Târgu Mureș pentru a petrece ultima noapte în ”orașul florilor”, mai puteți strecura o scurtă oprire în localitatea Sângeorgiu de Mureș, pentru a vizita Castelul Mariaffy, recent restaurant de către primărie și reintrodus circuitului turistic. Clădirea, în 1870 în stil eclectic de către Mariaffy şi soţia să Bethleen Lujza, are 15 încăperi, o sala de bal şi o terasă care da spre un parc imens.
Părăsiți regiunea cu gânduri serioase de a vă întoarce în curând
Înainte de a pleca, găsiți-vă timp pentru a face un mic tur de oraș în Târgu Mureș, în care puteți admira clădirile emblematice în stil Art Nouveau din centrul orașului: Palatul Culturii și Palatul Administrativ, sau bisericile aparținând diferitelor comunități religioase, care au trăit împreună și și-au împărtășit obiceiurile și tradițiile de-a lungul mai multor secole. Mai puteți vizita cetatea medievală, prima bibliotecă publică din Transilvania (Biblioteca Teleki, deschisă în 1802) și diferite muzee recent renovate sau în curs de renovare.
Rezervă cazare pe Valea Mureșului
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.