Numărul turiştilor care au vizitat salina Praid în anul 2024 a crescut uşor, chiar dacă aceasta a fost închisă timp de o lună, chiar la începutul sezonului turistic, din cauza infiltraţiilor din subteran.
Datele furnizate joi AGERPRES de directorul Salinei Praid, Sebestyén József, arată că aproximativ 470.000 de persoane au coborât în subteran anul trecut, în creştere cu circa cinci mii faţă de 2023.
Sebestyén József consideră că anul turistic a fost unul acceptabil, ţinând cont că salina a fost închisă, în perioada 15 mai-15 iunie, din cauza infiltraţiilor produse în subteran.
La fel ca în fiecare an, perioadele cu cei mai mulţi vizitatori au fost lunile iulie şi august, dar şi atunci când sunt vacanţe şcolare şi când coboară zilnic în subteran între patru şi cinci mii de persoane.
„Mai ales când afară plouă, toată lumea fuge în salină”, spune Sebestyén József.
Majoritatea turiştilor sunt români, iar jumătate dintre vizitatori vin pentru tratament, ceea ce înseamnă că petrec în subteran mai multe ore, timp de aproximativ o săptămână.
Pentru anul 2025, ţinta propusă de conducerea salinei este creşterea cu 5% a numărului de turişti care vizitează baza de tratament, dar există temeri că această cifră nu va fi atinsă din cauza faptului că va fi redusă valoarea voucherelor de vacanţă.
Şi în timpul vacanţei de Crăciun, numărul turiştilor care au vizitat salina a fost ridicat, iar în acest an datele statistice arată că deja 13.000 de persoane au intrat în subteran.
De la sfârşitul anului trecut, preţul la toate categoriile de bilete a crescut cu câte cinci lei.
Turiştii care coboară în salină să se relaxeze sau cei care merg la tratament au la dispoziţie o serie de facilităţi de petrecere a timpului, unii dintre ei stând în subteran şi câteva ore.
În galeria de vizitare, aflată la 120 de metri adâncime, se află locuri de joacă şi spaţii de creaţie pentru copii, un parc de aventuri, dar şi un cinematograf, iar doritorii au acces la Internet.
Cei care doresc pot face şi mişcare în subteran, întrucât au la dispoziţie mese de ping-pong, dar pot participa şi la ore de gimnastică, cu un antrenor, acestea fiind foarte benefice pentru pacienţi, în condiţiile în care astfel pot inhala mai mult aer sărat.
În subteran se află şi o capelă ecumenică, un mic muzeu cu istoricul salinei, o cafenea dar şi un restaurant. AGERPRES