Recent s-a refăcut un pasaj la km 70+500, la intrare în gara Teaca din județul Bistrița.
Mocănița, trenul acesta mic încă ne fascinează și încă ne poartă prin zone minunate ale Transilvaniei. La fel este si traseul caii ferate înguste ce lega odinioară orașul Târgu Mureș de Lechinta: sate arhaice si pitorești, dealuri brăzdate cu livezi și vita de vie, o adevărată grădină zoologică în jurul pădurilor de foioase.
În multe locuri din lume aceste trenuri reprezintă o mare afacere pentru comunități întregi, turismul dezvoltat în jurul acestor călătorii susținând economic mai multe localități, nu doar prin biletul de călătorie vândut ci și prin oferta prezentată turiștilor care pot admira frumusețile zonei.
Scopul Asociatiei Mocanita Transilvaniei nu este numai de a readuce frumosul tren la viata, ci de a promova si conserva intreaga zona ajutand comunitatea sa se dezvolte. După ani de zile în care cele mai multe lucrări la linia mocăniței s-au realizat în regie proprie, cu voluntari, cu prieteni, cum s-a putut, reprezentanții asociației au văzut zilele acestea cum se lucrează în mod profesionist, împreună cu o companie de anvergură în domeniul feroviar.
Cu ocazia lucrărilor de canalizare, s-a refăcut în întregime pasajul de trecere la nivel cu linia mocăniței pe o lungime de 15 metri, fiind înlocuit substratul de piatră, traversele și elementele de prindere, urmând stratul de asfalt.
Alexandru Demeter – Membru fondator Asociatia Mocanita Transilvaniei: „Am fost impresionat de responsabilitatea si profesionalismul de care au dat dovada echipa care a executat lucrarea si le multumesc pentru tot. Într-un moment de respiro uitandu-mă la anvergura lucrării m-am întrebat oare cam câte maratoane de acum încolo costă o lucrare ca asta.”
Cum ar fi să putem restaura în acest mod măcar 1 km în fiecare an?
Circulaţia trenurilor a fost oprită la 1 Aprilie 1997 pe motiv de rentabilitate, şi trecută în conservare, iar in anul 2011 linia a fost ridicata din teren de catre o firma privata, intre Targu Mures si Raciu, respectiv intre Teaca si Lechinta.
Pornind de la Târgu Mureş (306m altitudine), ea se află la nord de râul Mureş, intersectând la nivel calea ferată normală Târgu Mureş – Luduş, iar după traversarea Mureşului intră în Câmpia Transilvaniei.
De la Band linia urcă continuu spre nord-vest pe valea Comlodului, un fluent al Mureşului până la staţia Ocniţa, punctul cel mai înalt al traseului având aproape 500m. De aici traseul coboară printre livezi şi vii, până la staţia terminus Lechinţa.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.