Primele alegeri pentru Parlamentul European au avut loc cu 35 de ani în urmă. Ţara noastră a participat pentru prima oară la aceste alegeri din 2007, în urma aderării la Uniunea Europeană. Pentru prima dată, membrii legislativului comunitar s-au grupat la 13 mai 1958, conform afinităţilor politice şi nu conform naţionalităţii. Europarlamentarii sunt grupaţi în 7 grupări politice, indiferent de naţionalitate. Acestea sunt: Grupul Partidului Popular European PPE, (Creştin Democrat); Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European; Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa; Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană; Conservatorii şi Reformiştii Europeni; Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică; Grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei. Fiecare grupare politică are un preşedinte, un birou şi un secretariat. O grupare politică trebuie să fie plurinaţională şi să aibă un număr minim de membri. Numărul minim de deputaţi necesar pentru a constitui un grup politic este de 25. Cel puţin o pătrime din state membre trebuie să fie reprezentate în cadrul grupului. Un deputat poate aparţine unui singur grup politic. Conform Articolului 19 al tratatelor Uniunii Europene, ”orice cetăţean al Uniunii, rezident într-un stat membru, fără a avea cetăţenia acelui stat, poate vota sau candida în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European”. Există şi parlamentari neafiliaţi. Mandatul europarlamentarilor este de cinci ani, potrivit Agerpress.
Pentru ce au votat românii
Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Korodi Attila, a declarat duminică, după ce şi-a exprimat opţiunea pentru europarlamentare, că a votat pentru reprezentarea puternică a comunităţii maghiare, precum şi pentru o Europă în care cetăţenii minoritari să fie cetăţeni adevăraţi. „Am votat pentru o Europă în care şi cei 50 de milioane de cetăţeni care trăiesc în comunităţile minoritare etnice sunt cetăţeni adevăraţi, pentru o Europă în care Transilvania reprezintă o valoare, pentru o Transilvanie în care Europa reprezintă o valoare şi pentru reprezentarea puternică a comunităţii maghiare (…) care să fie prezentă şi la Bruxelles, şi la Bucureşti, şi în autorităţile locale”, a spus Korodi Attila.
Ministrul Mediului a votat la secţia amenajată în incinta Sălii Sportului din Miercurea Ciuc şi a venit însoţit de soţia şi de fiica sa.
Pentru curajul de a fi uniţi
La ieşirea de la urne, Ciprian Dobre a declarat: “Am votat pentru valorile românilor şi ale României. Prin scrutinul de astăzi, trebuie să dăm un semnal foarte puternic şi anume că avem curajul de a fi europeni, curajul de a fi uniţi. De asemenea, este foarte important ca astăzi să ne arătăm respectul faţă de România, prin desemnarea celor mai buni candidaţi în Parlamentul European, acolo unde europarlamentarii au misiunea de a-şi sluji ţara.”
Un vot cât o mie
„Am depus un bilet de vot în urnă, dar mă simt de parcă aş fi votat de mai multe ori. Am votat pentru o Europă de dreapta, pentru o Uniune Europeană de la care ne aşteptăm să apere minorităţile naţionale tradiţionale şi să ne încurajeze strădaniile noastre spre autoguvernare, pentru o Românie pro –europeană, pentru un Ardeal puternic, pe care să-l dezvoltăm pe mai departe şi din fonduri europene. Am votat pentru naţiunea maghiară, pentru viiotrul european al fiului meu, pentru Europa noastră a tuturor”, a declarat Vincze Lorant la ieşirea de la vot.
Puterea comunităţii
„Mi-am despus votul la Liceul Teoretic Bolyai Farkas din Tîrgu Mureş. După părerea mea, posibilitatea votului este o valoare imensă în mâinile tîrgumureşenilor, căci prin votul nostru demonstrăm puterea comunităţii noastre”, a declarat Borbely la ieşirea de la urne.
Act de cultură civică
„Votul este o responsabilitate civică, un act de cultură socială. Am participat împreună cu familia mea la vot. Copilul meu trebuie să ştie că viitorul stă în responsabilitatea părinţilor iar mai apoi devine obligaţia sa pentru propriii urmaşi. Cultura responsabilităţii o deprindem încă din copilărie…”, a declarat Marius Paşcan , duminică, la ieşirea de la secţia de votare.
Cea mai bună listă
„Am votat conştient că lista noastră este cea mai bună. La aceste alegeri europarlamentare trebuie să te concentrezi să trimiţi în Europa cei mai buni oameni, or mă bucur că am putut să pun ştampila pe ceea ce eu consider că e de departe cea mai bună listă, competentă, şi dacă toţi ar face ce a făcut doamna Macovei în Europa, sunt absolut convins că România ar arăta cu totul altfel, dar şi oamenii politici ar avea să zicem un model pe care o Europă întreagă îl aşteaptă ca să nu mai spun de toate minţile conştiente din această ţară”, a afirmat Dorin Florea. (EM)