Una dintre cele mai importante dimensiuni ale Muzeului Etnografic „Anton Badea” din Reghin este conservarea tradițiilor și a identității naționale, a profilului spiritual care definește comunitatea. Una dintre cele mai distincte caracteristici naționale e dată de bogăția culturală și spirituală care îmbracă sărbătorile prilejuite de Nașterea Mântuitorului.
Deschiderea inimilor spre semeni, iubirea și bunătatea oamenilor din această perioadă, generozitatea, puterea exemplului, colindele, bucuria pomului de iarnă, obiceiurile culinare tradiționale o retrăim în fiecare an.
În acest sens, municipiul Reghin, Muzeul Etnografic „Anton Badea”, în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Petru Maior” și Liceul Tehnologic „Lucian Blaga” din Reghin ne invită în data de 13 decembrie, orele 10-11:30, la o activitate, un atelier de comunicare, denumit „Eu și sărbătorile. Crăciunul”.
Atelierul de comunicare se adresează în special adolescenților, elevilor de liceu.
„Am vrut să abordăm această vârstă într-o manieră apropiată sufletului lor, în acord cu caracteristicile personalității la această vârstă. Tocmai de aceea noi încercăm să îi apropiem pe tineri de tradiții, să le cunoască și să le iubească, situându-i pe ei, în centrul lor. Este dovedit faptul că învățăm mai ușor și într-un mod mai plăcut atunci când suntem implicați direct, personal, când obiectul învățării ne vizează pe noi, sau suntem chiar noi. Nu este o lecție despre trecut, este un exercițiu interactiv, care ne poate oferi, în final, o imagine mai bună a ceea ce suntem, un nivel mai bogat de cunoștințe, dar și un nivel mai bun de conștientizare și asumare. Atelierul se bazează pe dezvoltarea unor calități, le putem numi și abilități de comunicare, dar mie îmi place să spun calități profund umane, cum sunt recunoștința, toleranța, empatia și altruismul, cu alte cuvinte capacitatea de a dărui și de a face ceva pentru ceilalți. Acest aspect al dezvoltării noastre ca oameni, ar trebui să-l avem tot timpul în vedere, dar sărbătorile, sunt un moment foarte bun pentru că ele ne amintesc de legătura cu Divinitatea și sunt un moment potrivit pentru a reflecta, a ne dezvolta și de a deveni mai buni”, a declarat managerul Muzeului Etnografic „Anton Badea”, Roxana Man.
Atelierul va cuprinde și o prezentare a unor vechi ritualuri și obiceiuri, care se desfășurau de Crăciun și Anul Nou, din arhiva instituției, obiceiuri pe care nu le mai întâlnim azi pentru că și-au pierdut semnificația magico-religioasă, dar s-au conservat ca elemente de folclor.
Imola Grama
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.