Conferinta „BIOECONOMIE” organizata de catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie Bucuresti si Asociatia pentru promovarea valorilor profesionale si tehnologice in agricultura si dezvoltare rurala-Sighisoara s-a desfasurat in 08.05.2017 incepand cu orele 09,30 in Sala Grand de la Hotelul Grand din Targu Mures in prezenta unui auditoriu ce in mod fericit au adus impreuna reprezentanti ai mediului academic,universitar,al administratiilor publice locale,al mediului de cercetare si nu in ultimul rand al mediului de afaceri.
Dl.Campean Alexandru vicepresedinte al CJMures a salutat initiativa Institutului de Cercetare ca a ales Targu Mures ca loc de prezentare a rezultatelor proiectului de cercetare”Bioeconomia”sperand ca din noile tehnologii identificate cat mai multe sa fie puse in practica in Judetul Mures.
Dl.Oancea Florin Director director stiintific al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie Bucuresti a facut prezentarea proiectului “Bioeconomie”si apoi a rezultatelor la care s-a ajuns in cadrul acestui proiect. Dl.Marian Senila-cercetator in cadrul Institutului de cercetare pentru Instrumentatie Analitica filial Cluj Napoca a prezentat lucrarea “Biorafinarea” , potential de dezvoltare in economia din Romania .Prezentarile au suscitat numeroase intrebari si raspunsuri avizate dar si dezbateri si propuneri de colaborare.
Aferent prezentarilor facute s-a retinuta ca Bioeconomia este definită ca domeniul trans-sectorial care înglobează toate sectoarele de producere și utilizare a bioresurselor (resurselor regenerabile produse de sistemele biologice). Bioeconomia înglobează agricultura, silvicultura, acvacultura / piscicultura, creșterea animalelor, industria alimentară, industria chimică ”verde”, industria energetică bazată pe biomasă, industria de celuloză și hârtie, industria textilă, industria bio-farmaceutică, bio-medicina.
Pentru România bio-economia este practic sectorul care cel mai important sub aspectul ponderii în populația activă – tab. 1. Predomină însă ramurile economice care produc bioresurse (agricultură, silvicultură şi pescuit) sau care prelucrează aceste bioresurse cu valoarea adăugată (relativ)mică-ca ex. industria alimentară.
Ponderea sectoarelor bioeconomice cu productivitate ridicată, care produc o plus-valoare semnificativă şi care contribuie major la calitatea vieții, cum sunt de exemplu chimia verde (care aduce o semnificativă pus valoarea prin conversia diferitelor fluxuri laterale în produse cu valoare adăugată mare) este redusă la nivelul României. Situația nu este numai a României, bioeconomia din majoritatea țărilor din estul UE fiind dominată de sectoarele de producere bioresurse – fig. 1.
Sprijinul semnificativ acordat bio-economiei la nivelul UE oferă o serie de oportunități pentru România. Potențialul semnificativ de producere a bioresurselor în România, în mod evident sub-utilizat, ar putea fi valorificat superior prin abordările specifice bio-economiei. Pentru a realiza această valorificare superioară sunt necesare noi soluții pentru intensificarea durabilă a producerii resurselor biologice şi pentru valorificarea inteligentă a bio-resurselor. Dezvoltarea şi implementarea practică a acestor noi soluții presupune însă o investiție semnificativă în educație şi cercetare. Ramurile bio-economice cu valoarea adăugată mare sunt ramuri ale economiei bazate pe cunoaștere. Intensificarea durabilă a producerii bioresurselor şi valorificarea inteligentă a bio-resurselor presupun de asemenea o economie în care noile cunoștințe sunt utilizate pentru creșterea productivității muncii.
In vederea identificării priorităților de dezvoltare a bioeconomiei în România pentru perioada 2015-2030, în concordanță cu tendinţele pe plan european, reflectate prin comunicatul Comisiei Europene „Innovating for Sustainable Growth: A bioeconomy for Europe” (COM(2012) 60 final), Ministerul Cercetării și Inovării a finanțat un proiect sectorial cu următoarele obiective: – evaluarea potențialului de cercetare-dezvoltare și a celui industrial în domeniul bioeconomic; -identificarea priorităților privind integrarea sub-sistemelor economice naţionale în dezvoltarea bioeconomică europeană si stabilirea principalelor acțiuni necesare pentru realizare priorităților identificate.
Dezbaterea regională care are loc la Târgu-Mureș, cu participarea mediului academic și a celui industrial, are ca scop stabilirea unor tematici prioritare de cercetare și inovare, prin a căror rezolvare să se realizeze o valorificare superioară a oportunităților create prin dezvoltarea bioeconomiei la nivel european, pentru România si pentru Regiunea de dezvoltare Centru.
Oancea Florin director proiect