maghiar de peste graniţele ţării şi de a-l face mai competitiv,
respectiv de a consolida naţiunea maghiară şi de a acorda sprijin
prioritar maghiarilor din afara Ungariei, a declarat secretarul de
stat adjunct responsabil pentru învăţământul superior, Veronika
Varga-Bajusz, miercuri, la Budapesta.
În cadrul conferinţei ştiinţifice “Creaţie Ştiinţifică” organizate de Institutul de Cercetare a Strategiilor Naţionale (NSKI) de din Budapesta, secretarul de stat adjunct a vorbit şi despre strategia cu privire la învăţământ superior maghiar de peste graniţele Ungariei, în care un obiectiv principal îl reprezintă ca proporţia maghiarilor absolvenţi de studii superioare de specialitate să depăşească proporţia absolvenţilor care fac parte din populaţia majoritară a ţării, respectiv ca o majoritate semnificativă a tinerilor maghiari de peste graniţele ţării să studieze în instituţii cu identitate maghiară.
În acelaşi timp, Veronika Varga-Bajusz a menţionat, ca obiectiv, şi faptul ca instituţiile de învăţământ superior să devină centre organizatoare ale vieţii culturale şi economice a maghiarilor de peste graniţele Ungariei, iar capacitatea de cercetare-inovare şi performanţa universităţilor maghiare să întărească interesele organizaţionale şi economice ale comunităţii maghiare. Sistemul de învăţământ superior de peste graniţe ar trebui să le ofere profesorilor şi cercetătorilor maghiari o carieră competitivă, totodată să joace un rol şi în formarea adulţilor, a mai subliniat secretarul de stat adjunct.
Veronika Varga-Bajusz a specificat că tinerelor generaţii din străinătate trebuie să li se ofere toate oportunităţile de a studia şi de a lucra în locurile lor natale, astfel încât acestea să îmbogăţească regiunea atât din punct de vedere economic, cât şi intelectual.
Jenő Szász, preşedintele Institutul Naţional de Cercetări Strategice din Budapesta, a vorbit despre faptul că una dintre cele mai importante sarcini ale institutului este generarea, coordonarea şi monitorizarea cercetării de strategii naţionale din Bazinul Carpatic. În acest sens a fost lansată competiţia “Creaţie Ştiinţifică”, în care cercetătorilor activi li se oferă posibilitatea să exploreze câte o temă aleasă.
În runda finală de jurizare au ajuns nouă proiecte, iar dintre acestea au fost selectate cele mai bune trei, care urmează să fie publicate, a specificat Jenő Szász. Planurile de cercetare câştigătoare coincid pe deplin cu misiunea institutului, a mai spus acesta.
Competiţia urmează să fie lansată şi anul viitor, a anunţat preşedintele institutului.
Sursa: MTI