După o lungă absență din oraș, Tiberiu Murșa revine în orașul natal cu bucuria că a reușit în viață și în artă și că este apreciat la cote înalte în țara de adopție, Italia în care au creat opere nemuritoare Brunelleschi, Giorgioni, Canaletto, Cellini, Donatello, Michelangelo și atâția alți maeștri ai dălții și ai penelurilor.
Cine este
Tiberiu Murșa s-a născut în Luduș în anul 1969, unde a studiat la Școala Generală , la Liceu și la cercul de pictură al fostei Case a Pionerilor și Șoimilor Patriei. Din acea perioadă păstrează o bună amintire doamnei Ana Crăciun, prima lui profesoară de desen și doamnei Ana Pandrea, directoarea instituției la care a funcționat și Cercul de desen. Păstrează și acum o fotografie în care apare alături de colegii săi de la Cercul de aeromodele condus de Ștefan Pop. Alegându-și un drum către arte a început studierea picturii și a sculpturii la Liceul de Artă din Tîrgu Mureș, dar situația materială de acasă nu i-a permis să-și termine studiile la profilul arte. A revenit la Liceul din Luduș, iar după absolvire a luat drumul Bucureștilor unde a studiat pictura bisericească. A fost o perioadă grea în viața lui dar nu pentru că s-a căsătorit cu Victoria și a apărut primul copil, ci pentru că veniturile materiale nu erau suficiente pentru un trai decent.
Consacrarea, în Italia
Pentru puțin timp se stabilește în Giubeca, Dolj, apoi Tiberiu decide să plece la Roma unde spera să se afirme în artă. Deși îi era greu fără familie, fără soție și cei doi copii, strânge din dinți și „Numai muncind poți ajunge departe”, devine deviza lui, și se afirmă repede în mediul artistic roman. Pictează, desenează și sculptează în marmoră și travertin, operele sale înnobilând multe locuri publice din Italia. Are satisfacția că a realizat mai multe lucrări artistice dintre care amintim: „Înger cu porumbel în mână”, „Padre Pio”, „San Diego odi”, „San Valentino”, „Cardinalul stilizat”, precum și o contribuție importantă la Monumentul Papei Ioan Paul al II-lea de la Tar Vergata, Roma. Un alt mare succes îl realizează prin basoreliefurile în marmoră montate în cele 14 stații de pe Via Crucis.
Până acum cunoscut doar de pe rețelele electronice de informare, Tiberiu Murșa a dat curs, în sfârșit, numeroaselor invitații de a expune în orașul său natal. Sâmbătă, Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” a reunit pe iubitorii de artă din oraș, rude, prieteni, foști colegi și cunoscuți.
Ferestre ale sufletului
Deși este o personalitate în lumea artei italiene, Tiberiu Murșa este prea puțin cunoscut în țară. De vină este și el care manifestă o modestie exagerată în ceea ce privește meritele sale. La Luduș credem că a rămas impresionat de felul în care a fost primit ca un învingător glorios.
Primarul Cristian Moldovan, Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” prin directorul Dorin Grama și desigur profesoara Ana Pandrea care a pus în scenă întregul mecanism al vernisajului, au creat un cadru de sărbătoare, demn de talentul artistului. Festivitatea a avut două părți distincte, prima alături de numeroasele tablouri expuse pe simeze, în cadrul căreia s-au rostit cuvântările. Prof. Dr. Traian Mârza, președintele Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) l-a caracterizat pe Tiberiu Murșa ca fiind „un artist autodidact cum au fost mulți creatori ai lumii”, apoi „artistul se încadrează într-un curent sănătos de suprarealism modern, este într-o continuă devenire, promite mult și orașul trebuie să fie mândru că are un artist de un asemenea calibru pe care noi toți îl prețuim”.
Victor Apostu, președintele UAP din județul Cluj, el însuși pictor și fiu al unui mare pictor, absolvent al Facultății de Arte „Ion Andreescu” a vorbit elogios despre arta lui Tiberiu Murșa văzând în el un adevărat ambasador al artei românești, ancorat între tradiție și modernitate.
Statuie pentru cultură și eternitate
Primarul Cristian Moldovan a apreciat munca artistului pe care l-a felicitat în numele cetățenilor din oraș. În semn de recunoaștere a talentului a înmânat artistului o „Diplomă de merit în semn de aleasă prețuire pentru întreaga activitate artistică”. Și, ce este mai important, primarul ar dori să amplaseze în Luduș o statuie semnată de Tiberiu Murșa. Ideea este lăudabilă, dar credem noi că este greu de realizat acum când bugetul Primăriei nu mai permite subvenționări ale artei și culturii. Tiberiu Murșa a mulțumit pentru însemnul de prețuire pe care l-a primit și a rămas recunoscător tuturor celor prezenți pentru prietenia arătată și pentru primirea sinceră și emoționantă de care a avut parte.
În partea a doua a întâlnirii, în Sala mare, prof. Ana Pandrea, având ajutorul tehnic al prof. Antoniu –Ioan Berar, a alcătuit un amplu material de prezentare a vieții și activității artistului.
În încheiere, Tiberiu Murșa a dat și a primit multe flori, s-au făcut multe fotografii și s-au depănat amintiri și istorii mai vechi și mai noi. A fost o întâlnire de suflet, emoționantă, care ar trebui repetată cel puțin anual.
Ioan A. BORGOVAN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.