Românii care folosesc un cont bancar de plăţi cu servicii de bază vor scăpa de comisioanele percepute pentru deschiderea şi închiderea acestuia, precum şi de comisionul pentru retrageri de bani sau comisionul pentru interogarea soldului.
Mai multe măsuri în avantajul utilizatorilor de servicii bancare au fost publicate luna trecută în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare la finele acestei luni, potrivit avocatnet.ro.
Măsurile sunt incluse în Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază. Documentul a apărut joi în Monitorul Oficial și se va aplica după 30 de zile de la publicare, adică din data de 27 ianuarie 2018.
Băncile nu vor mai putea să perceapă anumite comisioane pentru conturile de plăţi cu servicii de bază, atunci când este vorba de persoanele fizice cu venituri lunare peste 60% din câștigul salarial mediu brut (momentan, 60% ar fi aproximativ 2.497 de lei). Concret, instituţiile de credit vor fi nevoite să ofere gratuit următoarele servicii:
- operaţiunile necesare pentru deschiderea şi închiderea unui cont de plăţi;
- retragerile de numerar pe teritoriul Uniunii Europene (UE) dintr-un cont de plăţi, la ghişeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al băncii.
În ceea ce privește persoanele fizice cu venituri lunare aflate sub 60% din câștigul salarial mediu brut sau care în ultimele șase luni au avut venituri cumulate până sub 60% din salariul mediu brut, acestea vor beneficia și de alte gratuități.
Nu este clar dacă retragerile de numerar de la bancomatele altor bănci decât cele la care a fost deschis contul din care se face tragerea vor fi comisionate. Aceasta deoarece articolul 54 al legii menționate spune că în cazul consumatorilor vulnerabili ”instituţiile de credit (…) oferă gratuit serviciile care permit toate operaţiunile necesare pentru deschiderea, închiderea unui cont de plăţi şi serviciile prevăzute la art. 48 alin. (1) lit. c) (adică servicii care permit retrageri de numerar pe teritoriul Uniunii Europene dintr-un cont de plăţi la ghişeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al instituţiei de credit – n.red)” pentru ca litera următoare a aceluiași aliniat să precizeze că băncile ”pot percepe comisioane rezonabile pentru serviciile prevăzute la art. 48 alin. (1) (deci inclusiv serviciile de retragere de numerar menționate la litera c) – n.red.), cu excepţia serviciilor prevăzute la lit. a)”.
avocatnet.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.