Patru dispozitive pentru colectarea deşeurilor de tip Litter Trap vor fi instalate până la finalul acestui an pe râurile Ialomiţa, Argeş, Jiu şi Mureş, după ce un prototip a fost deja montat pe râul Dâmboviţa, în apropiere de Târgovişte.
Creşterea capacităţii de colectare se face cu ajutorul unor braţe plutitoare, întinse pe lăţimea râului, pentru a acoperi o suprafaţă cât mai mare. Deşeurile astfel captate sunt direcţionate către o „capcană” de unde, odată colectate, nu mai pot scăpa înapoi pe suprafaţa râului, chiar dacă se schimbă direcţia curenţilor, ele fiind blocate printr-un sistem cu uşă semi-închisă. Capcanele sunt realizate, la rândul lor, din plastic colectat de pe ape şi reciclat ulterior. Această caracteristică transformă aceste dispozitive în produse „circulare”: colectarea deşeurilor plutitoare se face astfel cu ajutorul plasticului colectat anterior de pe cursurile altor ape.
Odată puse în funcţiune, dispozitivele pot colecta până la 5 metri cubi de deşeuri în fiecare zi (pentru un singur dispozitiv), cantitatea putând varia în funcţie de mai mulţi factori, cum ar fi tipul şi greutatea plasticului colectat, condiţiile meteorologice, curenţii de apă şi vânt etc. Deşeurile acumulate de fiecare dispozitiv vor fi, ulterior, trimise la staţia de sortare şi apoi redirecţionate către fabricile de reciclare pentru a fi transformate în materiale noi.
Iniţiativa aparţine brandului de apă minerală Dorna şi are în vedere şi alte acţiuni de curăţare, astfel încât, în viitor, apele care se varsă în Dunăre şi în Marea Neagră să fie mai curate.