Preşedintele Sindicatului ‘Lege şi Onoare’ din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Mureş, Gheorghe Cerghizan, a anunţat, marţi, că a depus o serie de sesizări la Preşedinţie, Guvern şi la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) prin care reclamă numeroase tergiversări în soluţionarea dosarelor la Serviciul de Investigare a Fraudelor, din cauza cărora unele fapte au ajuns la prescripţie.
‘Randamentul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Mureş, în general al domnului Sergiu Ilyes (şeful serviciului, n.r.), în calitate de manager a fost extrem de scăzut: la nivelul serviciului menţionat, din cauza atitudinii necorespunzătoare a d-lui Ilyes şi a proastei coordonări, se află peste 350 de dosare nesoluţionate, unele cu vechime de circa 4-5 ani de zile. În cursul anului 2012, datorită climatului nefavorabil la locul de muncă, un număr important de dosare s-a prescris din punctul de vedere al tragerii la răspundere a celor potenţiali vinovaţi, înregistrându-se în acest fel grave prejudicii’, se arată în sesizările depuse de Sindicatul ‘Lege şi Onoare’.
În plus, sindicaliştii îi impută şefului Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ Mureş un ‘comportament neadecvat faţă de lucrătorii din subordine’ şi lipsa colaborării cu alte servicii, dar şi faptul că a rămas în funcţie deşi a fost cercetat penal pentru complicitate la evaziune fiscală.
‘La nivelul IPJ Mureş este de notorietate faptul că dl. Sergiu Ilyes a fost cercetat penal tocmai pentru fapte de evaziune fiscală. În acest sens, vă învederăm următoarele aspecte concrete: în urma cercetării penale desfăşurată în cazul său, acesta a beneficiat de clauza de exonerare prevăzută de art. 10 din legea 241/2005, pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, deoarece s-a recuperat un prejudiciu de aproximativ 250.000 lei, fiind dispusă în acest context soluţia de neîncepere a urmăririi penale cu aplicarea concomitentă a unei amenzi administrative de 500 lei, aspect care trebuie menţionat în cazierul judiciar al acestuia. Precizăm că amenda a fost aplicată pentru complicitate la evaziune fiscală în dosarul 39/P/25.09.2012 al Parchetului de la lângă Curtea de Apel Târgu Mureş’, a accentuat Sindicatul ‘Lege şi Onoare’.
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice din cadrul IPJ Mureş a precizat, la solicitarea presei, că la nivelul Serviciului de Investigare a Fraudelor există ‘un număr mare de dosare penale în lucru’, fără a preciza câte anume, şi că acest fapt se datorează în principal ‘complexităţii lucrărilor şi volumului mare de muncă ce necesită a fi depus, respectiv acţiuni, controale şi verificări economice’.
‘Fiecare lucrare penală existentă în cadrul serviciului se află sub directa coordonare a procurorilor din cadrul Parchetelor competente, urmând a se depune eforturi pentru soluţionarea acestora într-un număr cât mai mare, cu respectarea prevederilor legale. În cazul în care se va constata încălcarea deontologiei profesionale, aspectele vor fi analizate conform ordinelor şi instrucţiunilor în vigoare, urmând a fi dispuse măsuri’, se arată în răspunsul dat de IPJ Mureş.
Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Mureş a mai arătat că şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor a fost cercetat penal, dar că în cazul acestuia s-a dat rezoluţia de neîncepere a urmării penale, fapt ce nu este incompatibil cu funcţia pe care o ocupă.
‘Referitor la aspectele sesizate, privind cercetarea penală pentru fapte de complicitate la evaziune fiscală a ofiţerului în cauză, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Mureş a dispus neînceperea urmăririi penale. Astfel că, în conformitate cu Legea 360/2002 privind Statutul Poliţistului, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor nu se află în prezent sub incidenţa niciunei incompatibilităţi’, se mai arată în document.
AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.