Potrivit Eurostat, mai bine de de 40% recunosc că au distribuit, cel puțin o dată, o ştire falsă pe rețelele de socializare. Specialiştii vorbesc despre o cultură generală a internetului, și le recomandă tinerilor să verifice bine sursele și să apeleze mai des la bilbliotecă, în special la dicționare și enciclopedii.
Platformele de socializare sunt astăzi principalele surse de ştiri, dar adesea sunt inundate de informații nefiltrate. Mulţi tineri recunosc că, din comoditate și prea multă încredere, aleg să ia de bun, tot ce găsesc în spațiul online, fără să mai verifice.
În România, doar 15% dintre cei cu vârste între 16 şi 29 de ani, verifică autenticitatea conținutului găsit pe internet. Un procent destul de mic față de Finlanda sau Olanda, unde peste 60 % dintre tineri sunt atenți la informațiile pe care le găsesc în spaţiul online.
În urmă cu 2 ani, Comisia Europeană a trimis îndrumări şi sfaturi practice pentru elevi şi profesori pentru a-i convinge să verifice informațiile şi să gândească în mod critic.
Sursa: Pro TV