Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, a declarat miercuri că regionalizarea ţării nu intră în competenţa autorităţii judeţene, reacţionând astfel la anunţul făcut de UDMR Mureş de iniţiere a demersurilor pentru organizarea unui referendum în vederea creării unei regiuni Mureş-Harghita-Covasna, cu capitala la Târgu Mureş.
Preşedintele CJ Mureş a precizat că, potrivit Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, sunt probleme de interes naţional, pentru care se organizează o consultare a populaţiei la nivel naţional şi că, printr-o hotărâre de Consiliu Judeţean, nu se poate regionaliza România.
‘Nu e de competenţa autorităţii judeţene. Un astfel de referendum e imposibil şi nelegal. E ca şi cum ai strânge semnături pentru o iniţiativă normativă locală, ca să spui că nu mai plăteşti taxe şi impozite sau că TVA se face 5 la sută (…) Nu e competenţa CJ regionalizarea ţării. Teritoriul României e teritoriu naţional, n-are legătură cu ce hotărâm noi la Covasna sau la Tulcea, că asta ar însemna să fim stat federal. Cred că e o eroare, din punct de vedere juridic, nu are nicio noimă. E vorba de teritoriu naţional, reglementat prin Constituţie. O hotărâre de CJ nu poate modifica prevederile Constituţiei. N-am cum să iau HCJ fără obiect, nu e în grădina noastră problema. E pur şi simplu un demers fără sens’, a declarat Ciprian Dobre.
Preşedintele UDMR Mureş, Brassai Zsombor, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că referendumul pentru ca judeţele Mureş, Harghita şi Covasna să formeze o regiune distinctă cu capitala la Târgu Mureş ar putea fi organizat în data de 8 decembrie.
Brassai Zsombor a susţinut că pentru a determina Consiliul Judeţean Mureş să organizeze referendumul judeţean, UDMR va începe o campanie de informare a cetăţenilor şi va aduna semnăturile necesare – 5% din totalul alegătorilor cu drept de vot sau minimum 25.000 de semnături – astfel încât conducerea administraţiei judeţene să nu se poată opune unui astfel de demers.
Liderul UDMR Mureş şi-a exprimat convingerea că primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, va sprijini acest demers şi a spus că ‘mâine toate partidele vor primi o invitaţie din partea noastră de a discuta şi de a sprijini această acţiune’.
‘Trebuie să fie clar că noi vorbim despre o regiune de dezvoltare, nu cred că se pune problema etnică. În acest caz vor fi 362.000 de români, 600.000 de maghiari şi 60.000 de romi, deci procentul maghiarilor este de 56 la sută, iar al românilor este de 33 la sută. (…) Dat fiind faptul că varianta de regionalizare propusă de noi reprezintă un interes comun al tuturor partidelor politice şi a societăţii civile, sper că acţiunea de iniţiere nu va fi obstrucţionată, din contră, în acest caz toţi actorii vieţii sociale şi politice vor adera la această acţiune. Doleanţa ca Târgu Mureşul să fie centru de regiune a fost declarată şi de alţi actori politici, astfel că sunt convins că vom avea sprijin politic şi din partea maghiarilor şi din partea românilor. Acum avem o şansă să ne unim forţele în favoarea intereselor judeţului nostru, în caz contrar trebuie să recunoaştem că nu activăm toţi pentru interesele mureşenilor’, a subliniat Brassai Zsombor.
AGERPRES