Ce legătură poate exista între un elev din China care candidează la funcția de monitor al clasei, revoltele din Egipt, trecerea de la comunism la economia de piață sau alegerea unui președinte femeie în Liberia? Aparent niciuna. Totuși, fiecare caz în parte răspunde la întrebarea Ce este democrația și de ce avem nevoie de ea?
Expert Forum, British Council, Asociatia K’Arte și Asociatia Pro Democratia, cu sprijinul United Nations Democracy Fund, Why Democracy Project și Hi Film Productions vor organiza festivalul de film documentar WHY DEMOCRACY? in perioada 9-13 octombrie, la Teatrul Ariel din Târgu Mureș. Festivalul este dedicat drepturilor omului, statului de drept și democrației .
Proiecțiile invită cetățenii să judece și să dezbată modul în care funcționează democrația în comunitatea, localitatea sau țara în care trăiesc, precum și la nivel global. De asemenea, acestea au scopul de a ridica întrebări și de a genera discuții critice cu privire la principiile democraţiei, analizând provocările pe care diversele tipuri de regimuri le înfruntă în zilele noastre.
Festivalul aduce în atenţia publicului 17 filme documentare și scurt metraje proiectate în peste 200 de ţări şi teritorii, atingând o audienţă de peste 300 de milioane de spectatori şi generând numeroase dezbateri în toată lumea. Filmele din cadrul festivalului sunt parte dintr-un amplu proiect internaţional şi sunt realizate de regizori independenţi, premiaţi la festivaluri de film de notorietate. La toate acestea se adaugă documentarul de succes Kapitalism – rețeta noastră secretă, al regizorului român Alexandru Solomon, care prezintă dificultățile tranziției de la comunism la capitalism și mecanismele prin care afaceriști de succes și-au construit imperiile.
Subiectele abordate de filme sunt diverse: alegerea democratică a unui şef de clasă în China comunistă, egalitatea de șanse și reforma în viața politică din Liberia, campania fulger a unui candidat la o funcție publică locală din Japonia sau tranziția originală a României de la comunism la economia de piață. Acţiunea filmelor se desfăşoară în diferite ţări: Marea Britanie, China, Croaţia, Cuba, Republica Democrată Congo, Egipt, Iran, Italia, Kenia, Republica Liberia, Pakistan, Africa de Sud sau România.
Proiecţia fiecărui documentar are o durată de aproximativ o oră. Filmele proiectate sunt în limba engleză şi nu au subtitrare în limba română, iar intrarea este gratuită în limita locurilor disponibile.
Mai multe detalii despre festival pe www.expertforum.ro și www.britishcouncil.ro.
Sursa: Asociatia K’Arte