Folosirea tehnologiei pentru a creşte confortul persoanelor cu dizabilităţi sau pentru o mai bună administrare a resurselor şi a timpului a fost linia pe care au urmat-o, fără nicio impunere din partea organizatorilor, participanţii la concursului de idei IT – Hackathon, organizat deja de câţiva ani în cadrul festivalului Techsylvania.
Echipa care a câştigat locul I a mers pe aceeaşi linie a creşterii confortului, însă într-un alt mod. Doi tineri programatori, unul din Târgu Mureş şi altul din Cluj, au dezvoltat, în 24 de ore, ideea unui dispozitiv care să poată controla funcţionarea diferitelor aparate pe care orice persoană le are în casă. Astfel, cu un asemenea dispozitiv am putea porni sau stinge, chiar şi la ore fixe, centrala, sistemul de irigare a curţii, lumina sau orice aparat care funcţionează pe bază de curent electric şi care poate fi conectat la internet. Noutatea pe care cei doi tineri au adus-o este aceea că dispozitivul pe care l-au gândit generează singur codurile necesare pentru ca aceste acţiuni să aibă loc, putând fi folosit astfel de persoane care nu au deloc cunoştinţe de programare. Practic, ceea ce îşi doresc cei doi este ca dispozitivul să nu fie mai greu de folosit decât un smartphone.
‘Este un editor vizual pentru cod, pentru device-uri IOT (Internet of Things). Dacă cineva vrea să îşi facă o automatizare acasă, cineva care nu are absolut deloc cunoştinţe şi experienţă, este o aplicaţie online pe care intră şi trage, cu ‘drag’ and ‘drop’, şi ia un ‘block’ de tip intrare, unul de tip ieşire, se trage o linie între ele şi se generează automat un script care se pune pe device. Să zicem, noaptea, când vrei să mergi la baie, vrei să se aprindă lumina – ai o dată un întrerupător la uşă, care este un senzor de intrare, ai un releu care este ieşirea care controlează priza şi să zicem că mai ai şi un ceas intern. Cele două intrări – întrerupătorul şi ceasul – intră într-un ‘block’ şi cuplează releul şi se aprinde lumina. Inovaţia a fost că am scos total codul din ecuaţie’, a explicat Sergiu Roşu, care a subliniat că ideea este valabilă pentru acele aparaturi conectate la internet printr-un device IOT.
El a adăugat că i-a venit ideea acestui proiect tocmai pentru că aceste device-uri IOT, care pot conecta un aparat la internet, au devenit din ce în ce mai ieftine.
Cei doi tineri, Sergiu Roşu şi Florin Bobiş, au povestit că s-au cunoscut direct la concurs, unde şi-au dat seama că celălalt nu are coechipier şi au decis pe loc să facă echipă.
‘Mi-a plăcut ideea lui şi am zis să facem chestia asta, să vedem ce putem face în 24 de ore’, a spus Florin.
Cei doi doresc să continue lucrul la acest proiect, care, deşi e funcţional, are totuşi şi părţi şubrede, fiind conturat în timpul impus de concurs, de numai 24 de ore.
În cursul zilei de luni, echipele care au participat la Hackathon îşi vor prezenta în public proiectele, ceea ce le va ajuta să îşi facă cunoscute ideile.
Techsylvania este un eveniment destinat tuturor pasionaţilor din lumea IT, tehnologiei şi a businessului, creat în urmă cu patru ani. Scopul acestui eveniment este de a deveni un liant între comunităţile locale şi cele mai noi tehnologii şi tendinţe, dar şi de a crea oportunităţi de networking cu cei mai influenţi oameni din industria IT. AGERPRES