Miniaturi ale operelor brâncuşiene Domnişoara Pogany şi Coloana Infinitului şi produsele cu specific dacic sunt atracţia Târgului de Artă Meşteşugărească de la Târgu Mureş, care a fost deschis joi, în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a manifestării Zilele Târgumureşene.
Produsele inspirate din cultura dacilor şi din operele lui Constantin Brâncuşi sunt realizate de meşteşugarii Emil şi Rodica Milăşan, din Sântana de Mureş, care au reuşit să creeze o nişă aparte pe piaţa meşteşugarilor din România.
Rodica Milăşan ne-a spus că a realizat, în ultima perioadă, numeroase broşe, bijuterii şi magneţi de lipit pe frigidere din lemn, lucrat cu traforajul şi gravat manual, care s-au vândut suprinzător de bine. Astfel, în topul vânzărilor la târguri, inclusiv la cel din Târgu Mureş, e Domnişoara Pogany, cunoscută şi sub numele francez Mademoiselle Pogány, o statuie creată de Constantin Brâncuşi în 1913.
„Pe lângă simbolurile dacice avem câteva dintre creaţiile lui Brâncuşi, noi le-am adaptat şi le-am făcut în miniatură: Coloana Infinitului şi Domnişoara Pogany. Sunt lucruri noi, sunt foarte apreciate. Străinii în special le apreciază şi le cumpără, însă acestea sunt achiziţionate şi de români. Nu toată lumea le cunoaşte, însă sunt mulţi care ştiu despre ce e vorba”, a declarat pentru AGERPRES, Rodica Milăşan.
Aceasta a precizat că pentru Târgul de Artă Meşteşugărească de la Târgu Mureş a mai pregătit brăţări unicat din piele, broşe şi coliere, toate lucrate manual.
La rândul său, sculptorul Emil Milăşan a arătat că majoritatea meşteşugarilor au început să se reorienteze pe piaţă prin reîntoarcerea la istorie şi tradiţie, ca urmare a creşterii solicitărilor de produse specifice româneşti, cu specific popular sau istoric. Din acest motiv, el, împreună cu soţia, se prezintă la târguri şi expoziţii cu sculpturi şi produse de manufactură cu specific dacic.
Pe lângă produsele brâncuşiene, de la standul familiei Milăşan nu lipsesc Lupul Dacic sau produsele prezentând motive specifice dacilor, spirala, simbolul acesteia fiind strâns legat de cultul soarelui, şi cercul, care sunt comune cu cele prezente pe ceramica veche sau de pe obiectele din bronz şi motivele zoomorfe, destinate apărării împotriva duhurilor rele.
Lupul Dacic sculptat în lemn este prezent în variante de 50 de centimetri şi un metru, o astfel de sculptură ajungând şi până la 1.200 lei, iar la acest stand găsim busturi de daci, bustul lui Avram Iancu, precum şi diferite sculpturi reprezentând figuri de sfinţi sau inspirate din mitologie.
„Lupul Dacic sculptat în lemn de tei, în general sculpturile mele sunt făcute în lemn de tei. Lemnul se prelucrează foarte uşor, deci ca lemn autohton e cel mai bun care se poate lucra, din punctul meu de vedere. Am o tehnică de finisaj, iar culoarea o dau eu, am o tehnică proprie de antichizare, prin prepararea din mai multe materiale”, a arătat sculptorul.
La Târgul de Artă Meşteşugărească de la Târgu Mureş sunt prezenţi numeroşi meşteşugari care prezintă porturi populare, ceramică, sculpturi, împletituri din paie şi din nuiele, pielărie, pictură pe lemn şi pe sticlă, ouă artizanale, însă există o participare numeroasă din partea producătorilor de flori şi a producătorilor tradiţionali.
Consilierul primarului din Târgu Mureş, Claudiu Maior, a precizat că, dată fiind concurenţa mare, întrucât sunt trei oraşe care au sărbători în aceste zile, Primăria Târgu Mureş a decis să ofere gratuit terenul pentru amplasarea standurilor, iar din acest motiv prezenţa este numeroasă.
AGERPRES