Conform unor documente, vârsta școlii din centrul vechi al orașului Luduș ajunge la aproape două secole. În acest timp a purtat diferite denumiri, iar de 37 de ani, școala, gimnazială acum, poartă ca semn distinctiv numeralul 1 care nu spune mare lucru. Dorința profesorilor din anul 2007 de a funcționa sub un nume reprezentativ era justificată și Consiliul de Administrație a acționat pentru o schimbare.
Foștii elevi propun un nume
În primăvara anului 2007, directoarea de atunci a școlii, Cornelia Căpușan semnează o notă de fundamentare pentru atribuirea denumirii „Gimnaziul Transilvania” Școlii Generale Nr. 1 din Luduș.
,,Transilvania este un nume frumos, vatră milenară a poporului român, dar este un nume prea des utilizat”, aceasta era părerea editorialistului Mitru Cirhagău exprimată în „Punctul” nr. 119, din iunie 2007, care propunea numele profesorului Augustin Micu. De la acea dată nu s-a mai întâmplat nimic în legătură cu atribuirea numelui. S-au schimbat doar directorii. După Cornelia Căpușan a fost Cristina Dancu iar acum directoarea este Cristina Cîrcoană.
Cea mai recentă întâlnire a promoției 1962 a readus în discuție atribuirea unui nume școlii pe care au absolvit-o. De obicei este greu să se ajungă la un consens atunci când subiectul este, sau pare sensibil, dar acum nu a fost cazul. Propunerea ca școala să poarte numele venerabilului profesor Augustin Micu, director al școlii o perioadă, a fost acceptată cu bucurie de mulți dintre absolvenții de ieri ai școlii.
Spațiul nu ne permite să redăm gândurile bune și aprecierile elogioase ale celor intervievați, foști absolvenți din mai multe promoții: Sorin Simion, Ana Achim, Ana Rusu, Ioan Jeler, Florentina Rizoli, Susana Oniță, Dorina Man, Maria Deteșan, Maria Fanea, Aurel Răileanu, Olga Răileanu, Anișoara Popa, Flaviu Popa, Ana Marian, Gheorghe Coman, Mitru Cirhagău, Ioaniche Cocan, Ioan Ciorbagiu, Marcel Rusu. Reproducem aici doar cuvintele care sintetizează meritele profesorului Augustin Micu: „O viață petrecută în școală, dedicată școlii, un profesor și un om deosebit, cu har, cu dăruire”. Acum, noul CA este invitat să ia o decizie. Pe cea mai bună.
P.S. O sugestie pentru Biblioteca orășenească. Oare, concursul de eseuri pe care îl organizează nu ar merita să poarte numele prof. Nicolae Ștefan, autor a trei cărți și un om ireproșabil?
Ioan A. BORGOVAN
Domnul Micu este mare!
Category: Stirile Punctul
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.