Cu ocazia aniversării a 169 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu și a celebrării Zilei Culturii Naționale, elevi din Ibănești au participat la concursul de interpretare din lirica eminesciană „Dor de Eminescu”, eveniment organizat de Biblioteca Orăşenească “Liviu Rusu”, din Sărmașu, în colaborare cu Direcţia judeţeană pentru cultură Mureş.
Biblioteca Ibănești a participat la a IV-a ediție a evenimentului cu cinci elevi de la Școala Gimnazială Ibănești și Școala Primară Ibănești Pădure.
Elevii din Ibănești au intrat primii în concurs, și-au depășit emoțiile (mari!), iar interpretarea frumoasă și expresivă a fost apreciată de juriu: Pașca Miriam (clasa a VIII-a) a obținut locul I cu poezia „Atât de fragedă”, Matei Andreea (clasa a III-a), cu poezia „La mijloc de codru”, și Fola Rihanna (clasa a IV-a), cu poezia „La steaua” – locul II, Todoran Bogdan (clasa a IV-a), cu poezia „Și dacă” – locul III și Moldovan Raul (clasa a VI-a), care a interpretat „Lacul”, a obținut Mențiune.
„Îmi plac poeziile lui Mihai Eminescu și le citesc, nu doar pentru școală. Când aud poezia lui Eminescu, simt ceva deosebit – este poetul nostru național, este o mare mândrie pentru țara noastră”, a spus Miriam. „Îmi plac multe poezii de Eminescu, dar preferata mea este Luceafărul. Poezia pe care am recitat-o în concurs (Atât de fragedă…) m-a impresionat prin bucuria și dragostea de la început și cum acestea se transformă în tristețe și deznădejde.”
Emoțiile au fost mari pentru toți participanții, care au venit foarte bine pregătiți, cu interpretări care l-au impresionat pe Nicolae Băciuț, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Mureş. „Valoarea acestei ediții vine din valoarea interpretării poeziei lui Eminescu, interpetare pe care eu o consider un câștig extraordinar pentru că, în felul acesta, copiii cunosc opera lui Eminescu. Cunoscând poezia lui Eminescu, copiii își dezvoltă capacități retorice, capacitatea de a expune în mod public niște lucruri, câștigă în naturalețe, câștigă încredere în ei înșiși fiindcă își dovedesc că pot să apară în fața publicului și să spună ce au de spus. Au fost atât de puține ezitările încât ele sunt, din punctul meu de vedere, nesemnificative”, a spus Nicolae Băiuț, care a subliniat că obținerea acestor rezultate reflectă, pe lângă implicarea dascălilor, și sprijinul familiei: „Interpretările, artistice chiar, lejeritatea cu care au fost abordate texte mai puțin în circulație din opera lui Eminescu dovedesc un lucru foarte important: preocuparea unor dascăli. Nu putem neglija nici factorul familie. Eu știu ce înseamnă implicarea unor membri ai familiei în susținerea copiilor. Este foarte importantă această participare!”
La concursul de interpretare din lirica eminesciană au fost înscriși elevi și din Luduș, Zau de Câmpie, Balda, Sărmăşel Gară, Șăulia de Câmpie, Cămăraşu și Sărmașu.G