Deputatul liberal Ioan Cristian Chirteş, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că în proiectul noului Cod Silvic orice tăiere ilegală de arbori va fi considerată infracţiune silvică. ‘Miercuri vom discuta clar cu comisia juridică şi vom face un raport comun strict pe probleme de sancţiuni. Ele erau contravenţii şi infracţiuni silvice, aici se jucau toţi cu legile, pentru că dacă un individ tăia mai mult făcea o infracţiune, o împărţeau în doi, că a tăiat şi el şi fratele său şi intrau pe contravenţii. Orice tăiere ilegală va fi sancţionată cu infracţiune, mergem pe penal. Vor rămâne doar contravenţiile legate de regulile de exploatare sau alte reguli tehnice, nu de tăiere ilegală (…) Vrem să oprim jaful din pădurile României. Cum putem? Ducem în domeniul penal orice tăiere ilegală de arbori, vrem să fie considerată infracţiune silvică’, a accentuat parlamentarul liberal.
Ioan Cristian Chirteş a spus că o altă abordare a noului Cod Silvic este modul în care va fi legalizat transportul şi sursa materialului lemnos, pentru respectarea Directivei Europene 925, care solicită Guvernului României să ia măsuri pentru punerea în legalitate a întregii mase lemnoase. ‘Nu vrem să mai vindem lemn pe picior în pădure tuturor agenţilor economici. Toată lumea va exploata masă lemnoasă prin prestatori de servicii, iar actul de provenienţă va pleca de la drum (nu pădure – n.r.). După înregistrarea unei gestiuni, a unui responsabil, maistru sau pădurar, el se încarcă cu gestiune şi de acolo va pleca lemnul de provenienţă. Noi considerăm că pe traseul de la pădure la produsul semifinit a intrat foarte mult lemn fără forme legale, toată lumea poate comanda facturi, avize. Ori noi vom face legătura între gestiunea de la pădure şi produsul semifinit’, a subliniat Chirteş.
El a afirmat că speră ca în actuala sesiune parlamentară să fie adoptat noul Cod Silvic, iar de la 1 ianuarie 2014 acesta să fie operaţional pe tot ce înseamnă exploatare a fondului forestier. ‘Sper, şi aşa cum decurg astăzi lucrurile la comisii, va fi adoptat cu voinţă unanimă. Am susţinut necesitatea adoptării unu Cod Silvic modern, bazat pe realităţile de astăzi ale pădurilor din România (…) Vechea iniţiativă de cod silvic a stat în Parlament din 2008 până în 2012 din interese politice şi nu a fost adoptată’, a susţinut deputatul liberal.
Ioan Cristian Chirteş a afirmat că prin noul Cod Silvic se mai reglementează, pe lângă includerea în penal a tăierilor ilegale, paza pădurilor şi se va simplifica modul în care se vor constitui noile structuri de pază, noile ocoale silvice.
AGERPRES