Nici 10 dosare de mare corupție nu au fost instrumentate de către procurorii mureșeni din Direcția Națională Anticorupție. Totuși, spre deosebire de alți ani, numele celor trimiși în judecată sunt mai sonore. Ex-subprefectul Koss Gabriela, viceprimarul municipiului Reghin, Daniel Gliga, primarul municipiului Sighișoara, Dorin Dăneșan, fostul director general al Administrației Bazinale de Apă Mureș, Teodor Giurgea. Nici la condamnări nu strălucim, cele mai multe dintre persoanele judecate pentru fapte de corupție primind în 2013 pedepse la închisoare cu suspendare.
ANL cu influențe, la Reghin
Plecând în ordine invers cronologică, aproape de sfârșitul anului 2013, erau trimiși în judecată ex-subprefectul Koss Gabriela, viceprimarul municipiului Reghin, Daniel Gliga, și angajații primăriei reghinene, Doina Moldovan Verdeș și Vasile Ovidiu Badiu.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu-Mureș, Koss Gabriela pe vremea când era secretarul municipiului Reghin și ceilalți trei inculpați ar fi sprijinit câteva persoane care nu îndeplineau condițiile să obțină locuințe ANL. „În vara anului 2012, rămăseseră vacante o serie de locuințe destinate închirierii, ceea ce presupunea întrunirea comisiei în vederea analizării cererilor de repartizare. Deși această comisie nu s-a întrunit, la 21 iulie 2012, au fost încheiate două contracte de închiriere pentru apartamente A.N.L. cu două persoane care nu îndeplineau criteriile de acces la locuință”, au arătat procurorii. Contractele au fost semnate de Daniel Gliga, contrasemnate de Koss, în timp ce ceilalți doi au analizat cererile. În opinia DNA, Koss s-ar face vinovată de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la fals intelectual. Ceilalți trei inculpați ar fi săvârșit infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată. Cei patru vor fi judecați la Judecătoria Reghin, iar până ce instanța nu se va pronunța definitiv beneficiază de prezumția de nevinovăție.
„Abuz” la Termo Iernut
Tot spre sfârșitul anului, a fost trimisă în judecată fosta conducere a Sucursalei Electrocentrale Mureș – Centrala Termoelectrică Iernut. Harko Ștefan, director executiv la data săvârșirii presupuselor fapte și Cristina Hațegan, inginer principal pe probleme de achiziții în Compartimentul Achiziții, sunt inculpați pentru infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată.
Procurorii susțin că Harko, „în perioada aprilie 2006 – aprilie 2007, nu a adus la îndeplinire dispozițiile exprese ale șefului său ierarhic de a se asigura contorizarea apei potabile furnizate către o societate comercială, zădărnicindu-se astfel orice posibilitate de măsurare a cantităților și încasare a contravalorii acestora. Mai mult, pentru a ajuta societatea comercială, în sensul de a-i crea un avantaj patrimonial prin neplata cantităților de apă potabilă furnizate, inculpatul a înmânat contractul de furnizare a apei inculpatei Hațegan Cristina care, deși avea obligația, nu a făcut demersuri pentru înregistrarea lui în contabilitate. Ulterior, în cursul anului 2007, când a devenit director executiv al Sucursalei Electrocentrale Mureș – Centrala Termoelectrică Iernut, inculpatul Harko Ștefan a omis să facă orice demers necesar pentru a stopa furnizarea de apă potabilă, fără nici un titlu, către firma pe care o favorizase anterior ori să legalizeze prestarea acestui serviciu. De asemenea, inculpatul a permis executarea clandestină a racordului de apă către beneficiar și a trecut sub tăcere prestarea acestui serviciu”. Prejudiciul creat Centralei Termoelectrice Iernut s-ar cifra la 10.699,34 de lei. Dosarul celor doi se află pe rolul Judecătoriei Luduș.
Fals și „bancrută frauduloasă” la Ape
În 13 septembrie a devenit public și rechizitoriul împotriva mai multor șefi de la Administrația Bazinală de Apă Mureș. Teodor Giurgea, director la Administrația Bazinală de Apă (A.B.A.) Mureș la data faptelor, Orbán László Levente, director tehnic la Administrația Bazinală Mureș la data faptelor, Maria Pătrașcu, director economic la Administrația Bazinală Mureș, Ioan Popa, șef Birou Investiții ABA Mureș, au fost acuzați de către procurorii DNA că ar fi vinovați de săvârșirea următoarelor infracțiuni: abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, uz de fals, în formă continuată, complicitate la infracțiunea de bancrută frauduloasă, în formă continuată. De asemenea, Manuel Laurențiu Huja, a fost inculpat drept complice la infracțiunile amintite mai sus, iar persoanei juridicei SC Ancora Cons SRL i-au fost reținute în sarcină complicitatea la infracțiunile de abuz, precum și infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
Procurorii au arătat în actul de acuzare că, în 2011, inculpații au avizat cesionarea către firma sătmăreană a unor contracte de investiții derulate anterior de S.C. Globe Trotters S.R.L. Târgu-Mureș, societate aflată în procedura insolvenței, fără a mai fi organizată licitație. De asemenea, conducerea Apelor mureșene a avizat la plată pe baza unor documente justificative fictive lucrări în valoare de 1,014 milioane de lei. Această sumă a ajuns apoi la SC Ancora Cons SRL Sâncraiu de Mureș, societate comercială care era administrată în fapt de reprezentantul S.C. Globe Trotters S.R.L. Târgu-Mureș. „Pentru că această sumă de bani nu a mai intrat în patrimoniul societății aflate în stare de insolvență, această situație a condus la prejudicierea creditorilor acestei societăți comerciale, în rândul cărora se află inclusiv Direcția Generală a Finanțelor Publice Mureș. Lichidatorul judiciar s-a constituit parte civilă în numele SC Globe Trotters Cons SRL cu suma de 1.014.000 lei. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor aparținând SC Ancora Cons SRL”. Dosarul este judecat la Tribunalul Mureș.
Bani de la APIA, ilegal
Emanoil-Florin Crișan a intrat în vizorul procurorilor anticorupție pentru că „în perioada 2009 – 2012 a solicitat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Mureș subvenții pentru suprafața agricolă pentru aproximativ 125 hectare de pășune aparținând comunei Mica, și, de fiecare dată, inculpatul a prezentat un contract de pășunat pe care îl încheiase în cursul anului 2009 cu Primăria comunei Mica. În acest contract, inculpatul a menționat, în mod nereal că va asigura activitatea de pășunat cu un număr important de animale, deși nu avea aceste animale. De asemenea, în cursul anului 2012, inculpatul a mai depus la A.P.I.A. mai multe înscrisuri (tabele nominale) pe care le-a falsificat inserând în fals numele persoanelor care dețin animalele respective”. Astfel, acesta ar fi încasat necuvenit 125.605,88 de lei. Procurorii l-au trimis în judecată pentru presupusa săvârșire a următoarelor infracțiuni: folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată, respectiv fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Acesta a fost deja condamnat la închisoare cu suspendare de doi ani și șase luni.
Viceprimarul comunei Band, Bartha Domokos, a fost trimis în judecată după ce în 2007 a încheiat un contract de arendare între el, ca persoană fizică, și Primăria comunei Band, în care a atestat în mod nereal că folosește suprafața de 722,40 ha de pășune, în condițiile în care terenul respectiv era, de fapt, exploatat de alte persoane. Astfel a obținut de la APIA suma de 103.100 de lei cu titlu de subvenții. Suma a ajuns apoi în contul Primăriei.
Privați cu probleme
Tot în acest an au fost trimiși în judecată Cristian Mihuț, Valentin Buruiană și Nemeth Jozsef, administratori la SC Euro Pet Ind SRL, care ar fi prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 13.356.848 lei (echivalentul a aproximativ 3.246.602,66 euro), reprezentând TVA, impozite pe profit, impozit pe dividende.
De asemenea, în luna iulie, Venuț Cioarbă, manager vânzări la Regun Distrib Reghin, Victor Mera, director general la Regun Alcom Reghin, și Distileriile Regun au fost inculpate pentru că au declarat cantitatea totală de 11.382.657,6 litri de băuturi spirtoase drept „băuturi intermediare”, ceea ce atrăgea un nivel de accizare de peste 10 ori mai scăzut decât în cazul băuturilor spirtoase. Prejudiciul în dauna bugetului statului prin infracțiunea de evaziune fiscală, reținut de procurori este de 25.726.661 lei, echivalentul a 6.484.569 euro. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Mureș. .
Pál Imre a fost trimis în judecată pentru că a semnat în locul tatălui său un contract de comodat pentru păşunat încheiat cu Consiliul Local al comunei Vînători, judeţul Mureş, reprezentat de primarul comunei (în prezent decedat), contract având ca obiect cedarea folosinţei unei suprafeţe de 49,66 ha de păşune comunală. Ulterior, la data de 17 mai 2010, acesta a mai semnat, în locul tatălui său, un act adiţional la acest contract.
Având la dispoziţie acest contract de comodat şi actul adiţional, tatăl acestuia a depus la A.P.I.A. – Centrul Local Sighişoara trei cereri unice de plată pe suprafaţă, iar A.P.I.A. a decontat suma totală de 160.111,92 lei, reprezentând finanţări comunitare FEGA şi FEADR, bani intraţi în posesia lui Pal Imre.
În ianuarie, au fost trimiși în judecată cetățeanul maghiar Jánosi Zoltán și cetățeanul cu dublă cetățenie Boer Zoltán. Primul a fost inculpat pentru constituirea unui grup infracţional organizat, şase infracţiuni de evaziune fiscală, toate în formă continuată, instigare la infracţiunea de spălare de bani, în formă continuată, trei infracţiuni de uz de fals, toate în formă continuată, iar celălalt pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trei infracţiuni de evaziune fiscală, toate în formă continuată, complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală, instigare la infracţiunea de spălare de bani. Cei doi au prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de peste 10 milioane de euro, bani care au fost reintroduşi în circuitul evazionist, spălaţi în diverse modalităţi şi însuşiţi de membrii grupării.
Condamnări cu suspendare
În decembrie 2013, Gheorghe Ștefan Florea, fost șef Birou Înmatriculare şi Evidenţa Vehiculelor Rutiere Mureş, a fost condamnat la pedeapsa de 1 an şi 2 luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale aplicate, pe durata unui termen de încercare de trei ani şi două luni, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Ceilalți inculpați din dosar au primit de asemenea pedepse la închisoare cu suspendare mai mici de un an. Este vorba de Ervin Filimon, Nicolae Fărcaș și Molnár István.
Sorin Liviu Mureșan, preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine de pe Valea Mureşului Superior, a fost condamnat, de asemenea, la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de cinci ani, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi instigare la patru infracţiuni de fals intelectual.
Ioan Dorin Dăneșan, primarul municipiului Sighișoara, a primit în martie doi ani de închisoare cu suspendare condiționată, pe un termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.
Sorin Claudiu Moldovan, inspector de specialitate în cadrul DGFP Mureș – Direcția Controlului Fiscal, a fost condamnat la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de cinci ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență, și interzicerea unor drepturi după executarea pedepsei principale.
Claudiu Nicolae Hadăr, inspector de specialitate în cadrul D.G.F.P. Mureș – Direcția Controlului Fiscal, și Aurel Cristian Florea, șef Serviciu Informații Fiscale, Identificarea și Combaterea Evaziunii Fiscale din cadrul D.G.F.P. Mureș – Direcția Controlului Fiscal, au fost condamnați la pedepse de câte 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. Și lor le vor fi interzise anumite drepturi după executarea pedepsei principale. Cei trei au fost trimiși în judecată la sfârșitul anului 2004.
Nicoleta Bochiș, director la Direcţia Tehnică Drumuri şi Poduri Judeţene şi Investiţii din cadrul Consiliului Judeţean Mureş la momentul comiterii faptelor, a primit 3 ani de închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 5 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
Gheorghe Sămărghițan, șef al Serviciului de Expertiză a Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Mureş, a fost condamnat, de asemenea, la un 1 an şi 10 luni de închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 3 ani şi 10 luni, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: luare de mită în formă continuată, fals intelectual în legătură directă cu infracţiunile de corupţie în formă continuată şi primire de foloase necuvenite.
Sebastian Romulus Turba, funcţionar public în cadrul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Mureş, a primit, de asemenea, o pedeapsă de 8 luni de închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 2 ani şi 8 luni, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual şi uz de fals.
Ilie Morar, fost administrator la SC Nacornic Serviimpex SRL Tg. Mureș, societate desemnată ca lichidator al SC Transilvania Alcoom SRL Tg. Mureș, a fost condamnat la pedeapsa de 1 an și 3 luni închisoare cu suspendare condiționată, pe un termen de încercare de 3 ani și 3 luni, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: infracțiunea prevăzută în art. 11 alin. 1 din Legea 78/2000 (efectuarea de operațiuni comerciale de către lichidatorul unui agent economic privat, dacă fapta este de natură de a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite), două infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, din care una în formă continuată și bancrută frauduloasă.
Condamnații la închisoare
Florin Milășan și Gavril Huza sunt singurii doi condamnați la închisoare în decursul anului 2013. Primul a primit de 3 ani de închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.
Gavril Huza, avocat în cadrul Baroului Mureş, a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani şi 7 luni de închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
Ligia Voro