Două dispensare situate în localităţi rurale din judeţul Mureş au fost dotate cu aparatură medicală modernă, fiind achiziţionată şi o ambulanţă care va staţiona în comuna Beica de Jos, prin proiectul „Sate Sănătoase” finanţat cu fonduri nerambursabile norvegiene.
Totodată, în cadrul acestui proiect coordonat de Ministerul Sănătăţii şi primăria comunei Beica de Jos, în parteneriat cu Asociaţia Divers şi Asociaţia Bente AID, a cărui finanţare se ridică la peste 820.000 de euro, au fost realizate şi un model de implementare a serviciilor medicale şi educaţie preventivă la sate, precum şi un ghid de bune practici privind arhitectura centrelor medicale pentru comunităţile rurale.
Primarul comunei Beica de Jos, Maria Moldovan, a declarat, joi, la conferinţa care a marcat finalul proiectului, că peste 2.000 de persoane vulnerabile din 11 sate din judeţul Mureş au beneficiat de servicii medicale şi preventive, de reabilitarea şi de dotarea cu aparatură medicală modernă a două dispensare, în cadrul proiectului „Sate Sănătoase”, finanţat în cadrul Programului „Provocări în sănătatea publică la nivel european” finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021.
„Pe acest proiect ne-a ajutat bunul Dumnezeu de am achiziţionat o salvare nouă, care rămâne pentru comuna Beica de Jos. Avem două ecografe, două EKG-uri, urmează să vină scaunul de stomatologie. Am dotat un dispensar medical în localitatea Căcuciu, unde avem un cabinet de ginecologie dotat cu ecograf, cu scaun, cu tot ce trebuie şi un cabinet de medic de familie. Am încercat şi ne-am zbătut pentru sănătatea tuturor cetăţenilor, având în vedere faptul că şi cei din Urisiu vin la doctor la noi, am vrut să fim mai aproape şi de cetăţeni ca să le fie mai uşor să se deplaseze la medic. Deocamdată avem contracte cu un medic stomatolog, un medic ginecolog, un medic de familie (…) În continuare căutăm medici specialişti ca să folosim aparatele”, a declarat Maria Moldovan.
Primăriţa din Beica de Jos a spus că nu a fost un proiect uşor, nici pentru administraţia locală, nici pentru partenerii sociali, dar că dată fiind experienţa acumulată, vor fi elaborate noi proiecte pentru comunităţile din zonă.
„Chiar dacă este finalul proiectului, el va continua în sensul în care cetăţenii şi locuitori comunei şi ai satelor în care a fost implementat, şi nu numai, vor beneficia în continuare de toate beneficiile proiectului (…) Norvegienii au fost într-adevăr impresionaţi şi acest proiect este un model pe care o să îl dăm exemplu mai departe altor aplicanţi de proiect, pentru că a arătat că se poate implementa în sate şi în unele areale în care nu te-ai fi putut gândi că se pot face astfel de proiecte. De aceea vreau să-i felicit, să vă felicit şi să vă mulţumesc că aţi reuşit să faceţi asta şi să ne daţi un model pe care noi să-l dăm mai departe şi altor oameni. Dumneavoastră n-aţi ajutat doar satele de aici, aţi ajutat practic toţi oamenii, primari şi nu numai, organizaţii, asociaţii, care vor să implementeze vreodată un astfel de proiect, că se poate”, a afirmat reprezentantul Ministerului Sănătăţii, Alexandru Cruceru.
Managerul de proiect, Mircea Nechiti, a arătat că proiectul este implementat în proporţie de 95%, urmând să mai vină câteva echipamente pentru finalizarea dotării cabinetelor medicale.
„Pe lângă celelalte activităţi, chiar am ţinut neapărat cont ca să încercăm să achiziţionăm toată aparatura, sens în care a fost foarte greu. Preţurile au evoluat foarte mult, bugetul a fost mic, a trebuit să facem mai multe acte adiţionale la contracte, notificări, ca să fie aprobate astfel încât să putem să trecem la procedurile de achiziţie. Am reuşit să facem şi asta şi vă spun că aproape 90% din tot ce s-a propus s-a achiziţionat”, a precizat Mircea Nechiti. AGERPRES