O tragedie petrecută cu câțiva ani în urmă, în orașul spaniol La Laguna din Tenerife, când focul a transformat unul dintre monumentele reprezentative ale oraşului în ruină, a îndemnat departamentul pompierilor de aici (Spania) să propună un proiect internaţional cu participarea mai multor centre istorice cu valoare mondială, scopul principal fiind înfiinţarea unei reţele tematice care să faciliteze dezvoltarea unor politici locale şi regionale şi schimbul de bune practici în domeniul prevenirii apariţiei riscurilor naturale şi tehnologice, în special riscul de incendiu, în centrele istorice din întreaga Europă, declarate situri ale Patrimoniului Mondial.
Denumit ”Heritprot”, proiectul are ca obiectiv strategic general creşterea eficacităţii politicilor de dezvoltare regională şi contribuţia acestora la modernizarea economică şi întărirea competitivităţii în Europa, în domeniile inovării, economiei, mediului şi prevenirii riscului prin mijloace de cooperare interregională.
Din Spania, la Sighișoara
După conferinţa de deschidere, care a avut loc în La Laguna (26 aprilie 2012), pe data de 15 iunie a avut loc şi lansarea proiectului la Sighişoara, la care au participat colonel Oltean Dorin inspector şef ISU ”Horea” al judeţului Mureş, reprezentanţi ai pompierilor, SMURD, ai jandarmeriei, poliţiei şi municipalităţii Sighişoara, fiind prezentate datele proiectului, scopul şi obiectivele sale, precum şi oportunitatea acestuia pentru Sighişoara, mai ales ca o firească continuare a proiectului internaţional HerO (Patrimoniul ca oportunitate), desfăşurat în perioada 2008-2011.
La sfârşitul aceleiaşi luni, între 20-22 iunie, cei 10 parteneri s-au reîntâlnit în Spania, la Cuenca, unde au avut loc mai multe mese rotunde privind legislaţia în domeniu, pregătirea şi creşterea gradului de conştientizare sau planificarea, urmate de discuţii şi dezbateri referitoare la bune practici în general, ori la protejarea arhivelor şi a bibliotecilor în special, extrem de interesante fiind în acest sens intervenţiile partenerilor din Liverpool sau a reprezentantului Bibliotecii Naţionale a Spaniei.
Reprezentanţii Sighişoarei la Cuenca au fost: maior Horaţiu Păcuraru – comandantul detaşamentului de pompieri Sighişoara, Ioana Şandru – manager de proiect, Rodica Radu – Direcţia economică, Ioan F. Pascu – Compartiment Patrimoniu UNESCO, Aurelian Bădulescu – Şeful Comitetului local pentru situaţii de urgenţă) Ioan F. Pascu.
A lipsit SMURD
Un capitol aparte l-a reprezentat exerciţiul practic privind planul de salvare a Palatului episcopal din Cuenca, care nu doar că este un valoros monument istoric, dar adăposteşte şi un deosebit de bogat patrimoniu cultural mobil. Astfel, după ce a fost simulat un focar de incendiu într-una din camerele palatului, a urmat intervenţia practică, desfăşurată după un scenariu foarte bine pus la punct: identificarea şi neutralizarea focarului; sectorizarea ansamblului prin protecţia la fum a zonelor neafectate de foc dar ameninţate de fum; marcarea, evacuarea şi inventarierea la evacuare a bunurilor de patrimoniu mobil (tablouri, piese de mobilier etc.), pornind de la fişe de intervenţie pentru fiecare piesă în parte, care îi indica locaţia, gradul de prioritate, materialul din care este făcută, greutatea şi numărul de persoane pentru deplasarea ei, etc.; protejarea şi ambalarea de către specialişti a inventarului la centrul de comandă şi predarea sa în siguranţă poliţiei locale.
Deosebit de meticulos dar şi foarte practic în acelaşi timp, scenariul acestui exerciţiu, rezultat al unor nefericite întâmplări, a fost un excelent exemplu de experienţă aplicată, a cărei împărtăşire poate fi extrem de utilă şi centrului istoric Sighişoara. Pe de altă parte însă, a surprins absenţa echipajelor SMURD, un capitol la care se pare că România este una dintre cele mai pregătite ţări de pe continent.
În octombrie Sighișoara va primi două autospeciale
Următoarea întâlnire a partenerilor ,,Heritprot” va avea loc la mijlocul lunii octombrie, la Sighişoara, de asemenea cu ateliere de lucru şi exerciţiu operativ, prilej cu care pompierii sighişoreni vor primi din partea colegilor britanici din Shropshire, prin intermediul Fundaţiei ,,Mihai Eminescu Trust”, două auto-speciale mult mai bine adaptate specificului
cetăţii medievale.
Proiectul ,,Heritprot” este co-finanțat de către Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin intermediul programului INTERREG IVC. Parteneri cu o derulare cuprinsă între ianuarie 2012 şi decembrie 2014, sunt: Consorţiul de prevenire şi stingere a incendiilor din Tenerife – Spania (partener lider), Serviciul pentru prevenire şi stingere a incendiilor din Merseyside (Liverpool) – Marea Britanie, Serviciul de protecţie civilă din insulele Azore – Portugalia, primăriile oraşelor Sighișoara – România, Cuenca – Spania, Riga – Letonia, Varșovia – Polonia, Holloko – Ungaria, Bergen – Norvegia şi Vilnius – Lituania. Bugetul proiectului ,,Heritprot” este de peste un milion de euro, dintre care aproape 115 mi de euro revin oraşului nostru. Din întreaga sumă 85% este finanţată de Fondul European de Dezvoltare Regională, 13% cofinanţată de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Sighişoarei revenindu-i o contribuţie de 2.288 de euro pentru toţi cei 3 ani de proiect.
Cristina Vancea