Două specii de fluturi dispărute reintroduse în zona Sighișoara
Două specii de fluturi dispărute reintroduse în zona Sighișoara

Două specii de fluturi dispărute reintroduse în zona Sighișoara

România deține fluturi care au dispărut din alte țări europene iar prin proiectul LIFE Metamorphosis, derulat la nivel național de către Fundația ADEPT Transilvania, sunt protejate 15 specii prin conservarea biodiversității și a peisajelor agricole tradiționale și au fost reintroduse două specii protejate, Pseudophilotes bavius hungarica și Phengaris teleius.

‘România rămâne una dintre cele mai bogate țări din Europa în termeni de biodiversitate a peisajelor agricole ce găzduiesc specii de fluturi care au dispărut complet din alte țări europene. Proiectul LIFE Metamorphosis (2022-2029), derulat la nivel național de către Fundația ADEPT Transilvania, contribuie la protejarea a 15 astfel de specii prin conservarea biodiversității și a peisajelor agricole tradiționale din Transilvania. Unele dintre speciile vizate de proiect sunt extrem de rare la nivel european, ca urmare a pierderii habitatelor. Fluturele gălbior roșcat (Colias myrmidone), de exemplu, bine răspândit pe întreg continentul în trecut, se mai regăsește astăzi doar în România și într-o mică regiune din Ungaria (…). Proiectul a presupus și reintroducerea cu succes a două specii protejate, Pseudophilotes bavius hungarica și Phengaris teleius, în zonele Apold și Angofa-Sighișoara. Monitorizările recente confirmă apariția unor noi indivizi, ceea ce indică adaptarea acestora la habitatul restaurat’, a anunțat, marți, Fundația ADEPT Transilvania într-un comunicat de presă.

În perioada 2022-2024, a menționat Fundația ADEPT, echipele de experți au realizat inventarierea speciilor de interes în cele nouă situri Natura 2000 incluse în proiect iar ca urmare a monitorizării periodice desfășurate în 82 de transecte, au fost înregistrați peste 42.000 de indivizi de fluturi și o creștere semnificativă a numărului de specii identificate, de la 49 la 97.

Aceste date au fost introduse în baza de date a European Butterfly Monitoring Scheme (eBMS) și vor fi folosite și în platforma națională dezvoltată în cadrul proiectului.

‘Tot în 2024, a fost înregistrată, în premieră în România, a doua generație a speciei Apatura ilia, un indicator al îmbunătățirii stării de conservare a habitatelor (…). Încă din primul an de implementare, proiectul a reușit extinderea arealului a două specii amenințate, prin restaurarea habitatelor și translocarea femelelor gestante din populații existente. Bazat pe o abordare integrată, care îmbină cercetarea științifică, implicarea comunităților și acțiuni practice de conservare, proiectul urmărește restaurarea habitatelor, extinderea arealului unor specii de fluturi și colaborarea cu fermierii prin acorduri de gestionare a terenurilor. Totodată, sprijină știința civică printr-o aplicație mobilă de monitorizare și prin înființarea unui Centru național de colectare a datelor despre Lepidoptere, conectat la Schema Europeană pentru Monitorizarea Fluturilor (eBMS)’, a subliniat Fundația ADEPT Transilvania.

Succesul proiectului, susțin reprezentanții fundației, depinde de colaborarea cu fermierii și comunitățile locale care gestionează terenurile vizate.

‘În 2023 și 2024 au fost organizate mai multe ateliere de lucru și consultări, în vederea elaborării planurilor de management participative. Acestea vor contribui la implementarea unor practici agricole prietenoase cu biodiversitatea și vor sta la baza unor scheme pilot de agro-mediu, bazate pe rezultate. Un rezultat important al proiectului va fi înființarea unui Centru național de colectare și interpretare a datelor despre Lepidoptere, care va sprijini decidenții, cercetătorii și administratorii de terenuri prin furnizarea de date actualizate și validate de datele din teren. Centrul va susține și inițiativele de tip știință civică și va contribui la conectarea cu structuri europene, precum eBMS’, precizează ADEPT.

De asemenea, prin proiect se va dezvolta și o schemă inovatoare de credite pentru biodiversitate, în care fluturii, alături de alte specii de interes, vor fi utilizați ca indicatori-cheie. Aceasta are potențialul de a crea mecanisme de recompensare economică a comunităților care adoptă practici de gestionare durabilă. AGERPRES