Dr. Florin Bengean a preluat atribuţiile directorului Sorina Bloj la Biblioteca Municipală „Petru Maior” din Reghin. Sorina Bloj, fostul director, a primit decizia de pensionare şi s-a retras din activitate. Până la organizarea concursului pentru ocuparea postului de director, Florin Bengean va asigura interimatul la conducere.
„Începând cu data de 7 ianuarie 2019 am fost numit de către Primăria Municipiului Reghin în funcţia de manager interimar al Bibliotecii Municipale „Petru Maior” din Reghin. Această funcţie o voi deţine pe o perioadă determinată, până la organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de manager. Este o onoare pentru mine să ocup această funcţie, dar şi o răspundere şi o responsabilitate pentru că această instituţie de carte, această catedrală a cărţii, dintotdeauna a reprezentat un factor extrem de determinant în ceea ce înseamnă evoluţia culturală a oraşului, a zonei, a Văii Mureşului Superior. Această instituţie, care poartă numele unui mare cărturar, Petru Maior, este un factor de legătură între instituţiile de învăţământ, instituţiile de cultură din această parte de ţară. Dincolo de menirea ei, de a aduce toate noutăţile pentru cititori, biblioteca are o activitate culturală intensă, editează reviste, lucrări, volume ştiinţifice”, declară dr. Florin Bengean.
„Îmi asum această misiune extrem de serios”
De la înfiinţarea sa, în anul 1950, şi până în prezent, biblioteca a cunoscut un drum continuu ascendent, sub raportul îmbogăţirii patrimoniului său, al diversificării serviciilor pe care le oferă populaţiei, dar mai ales în privinţa creşterii numărului utilizatorilor. Cel care a pus bazele instituţiei, fiind și primul bibliotecar, a fost Leon Mircea, personalitate care s-a impus prin rezultate excepționale. A predat frâiele profesorului Marin Şara, în anul 1980 care pe lângă acţiunile de constituire a unui fond voluminos de carte şi a unui fond documentar, a întocmit şi a publicat numeroase studii de specialitate apreciate. După pensionarea lui, în anul 2011, directorul instituţiei a devenit prof. Sorina Bloj. Având o bogată activitate culturală în palmares şi dornică de a aduce un nou suflu de inspiraţie culturală organizează evenimente excepționale.
„Această instituţie a fost condusă de oameni de cultură importanţi: Mircea Leon, Marin Şara, Sorina Bloj. Este o încărcătură acest lucru, faptul că vin după oameni iluştri, oameni care au reprezentat şi încă continuă să reprezinte ceva destul de important, semnificativ şi reprezentativ pentru cultura Reghinului şi a judeţului. Vreau să asigur pe toată lumea că îmi asum această misiune extrem de serios. Am muncit cu cartea, am muncit cu oamenii care iubesc cartea. Munca cu iubitorii de carte este frumoasă, dar trebuie să te responsabilizeze. O să depun toate forţele mele intelectuale pentru ca această instituţie în viitorul apropiat, apoi pe termen mediu şi lung să prospere. Toate activităţile care sunt în derulare la bibliotecă îşi vor găsi continuitatea şi vom încerca să implementăm noi proiecte, să aducem noi colaboratori, pentru a reuşi ca din carte să facem un factor extrem de important, relevant şi edificator în viaţa oamenilor din această zonă a ţării”, afirmă managerul interimar.
Florin Bengean s-a născut la Reghin în 10 aprilie 1978. Studiile primare, gimnaziale și liceale le-a făcut la Grupul Școlar „Vasile Netea” din Deda. Între anii 1996-2000 a urmat cursurile Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, fiind licențiat în anul 2000. În perioada 2000-2001 a urmat Ciclul de Studii Aprofundate la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna”- Sibiu, secția Teologie Istorică. Din 2001 și până în 2004 a fost preot la Toaca, în perioada 2004-2005 a fost preot și profesor în Tîrgu Mureș, din 2005 și până în 2009 preot la parohia ortodoxă română din Bălăușeri. În 2005 a devenit Doctorand al Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, în cadrul Facultății de Istorie și Filosofie, Catedra de Istorie Modernă. În 2008 și-a susținut lucrarea de doctorat intitulată „Filantropie și asistență socială în activitatea Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania în perioada 1868-1918” și în 2009 devine Doctor în Istorie. Din 2011 a fost profesor asociat la Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu Mureș, din 2015 a devenit bibliotecar la Biblioteca Municipală „Petru Maior” din Reghin.
Imola Grama
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.