Randamentul sportivilor de performanţă poate creşte între 10 şi 20% în funcţie de modul de urmărire a stării de nutriţie de către dieteticienii profesionişti, a declarat joi, conferenţiar universitar Monica Tracea de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, în cadrul Conferinţei de Nutriţie Sportivă.
‘Studiile spun că între 10 şi 20% poate creşte randamentul unui sportiv, dar depinde foarte de sportivul respectiv, cât de bine aplică, cât de bine este urmărită starea de nutriţie şi din punctul meu de vedere acest 20% este foarte important (…) Ne propunem să apropiem cât mai multe profesii şi domenii interdisciplinare care sunt legate atât de nutriţie, cât şi de domeniul sportiv şi de recuperare. Ne-am propus acest lucru încă de anul trecut (de la prima ediţie, n.r.), am avut un succes chiar mare, ne-am bucurat foarte mult şi am spus că trebuie neapărat să păstrăm tradiţia, să ducem mai departe aceste întâlniri. Credem că este necesar în domeniul sportului să oferim mai multe informaţii, în special legate de dieta personalizată, de nutriţia pentru fiecare sportiv în parte sau întreaga echipă’, a declarat presei dr. Monica Tracea.
Potrivit acesteia, în cadrul Conferinţei Naţionale ‘Nutriţie şi Dietetică’, care se derulează la Târgu Mureş până sâmbătă, se desfăşoară şi Conferinţa de Nutriţie Sportivă, în care este prezentată oferta dieteticianului, astfel încât să se creeze o legătură între sportiv, antrenor şi nutriţionist.
Dr. Tracea a precizat că nu e indicat ca sportivul să ia după ureche suplimente alimentare şi proteine, întrucât pentru fiecare sportiv se recomandă o nutriţie personalizată în funcţie de tipul de sport, de persoană, de vârstă etc.
‘Recomandările ar trebui să vină de la întreaga echipă şi cu predilecţie de la un dietetician (…) Îi putem lua drept model pe colegii noştri din străinătate şi suntem pe drumul cel bun. În calitate de coordonator de nutriţie şi dietetică, susţin acest lucru şi mi-l asum, cu atât mai mult în domeniul sportiv, unde sponsorizarea are altă implicare şi altă motivaţie. Această nouă profesie a dieteticianului este binevenită. Nu este uşor, suntem la început de drum, încercăm să facem tot ce putem şi să ne aliniem la experienţa şi recomandările colegilor din Europa şi nu numai. La conferinţă sunt invitaţi inclusiv antrenori. Antrenorii trebuie să ajute sportivii, să le deschidă ochii vis-a-vis de importanţa unor sfaturi nutriţionale. La rândul lor, antrenorii să aibă rezultate şi informaţii suplimentare pe care să le aplice ei înşişi. Încercăm să-i ajutăm şi pe dânşii cu informaţiile pe care le avem şi în aceeaşi măsură să le sugerăm să accepte echipa’, a susţinut dr. Monica Tracea.
La cea de-a doua Conferinţă Naţională ‘Nutriţie şi Dietetică’ de la Târgu Mureş participă zilnic câte 150-200 de persoane, lectorii fiind din Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Franţa şi Chişinău, scopul fiind promovarea şi dezvoltarea profesiei de nutriţionist şi dietetician.
‘Noi, cei din Târgu Mureş, în mod cert suntem pionieri şi pe linia de nutriţie şi dietetică, dar şi pe linia de nutriţie sportivă. Universităţile de medicină tradiţionale din Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Arad au facultăţi de nutriţie şi dietetică. Anul viitor sperăm să se deschidă în curând această specializare şi la Bucureşti şi Braşov. Vom discuta, în cadrul unui workshop, posibilitatea extinderii acestei specializări. La Târgu Mureş, am deschis oferta în anul 2008, în acelaşi an cu Cluj-Napoca, deci am pornit de la aceeaşi idee şi am colaborat. După specializare a urmat lupta, munca şi efortul pentru a susţine Legea Dieteticianului, care a apărut din fericire anul trecut, iar acum continuăm cu normativele, cu îmbunătăţirea curriculei, cu aceste nişe, pe care încercăm să le dezvoltăm (…) Odată cu apariţia legii, a început să se mişte ceva mai concret din punct de vedere administrativ’, a precizat dr. Tracea.
Conferinţa Naţională ‘Nutriţie şi Dietetică’ este organizată de Asociaţia Română de Nutriţie şi Dietetică (ARoND) în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş.
Această manifestare include două conferinţe, prima având drept obiectiv îmbunătăţirea cunoştinţelor de nutriţie oferită sportivilor – ‘Conferinţa de Nutriţie Sportivă’, iar a doua, ‘Inserţia dieteticianului în sistemul de sănătate – de la nivel european la cel naţional’.
AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.