Preşedintele Colegiului Medicilor de Familie Mureş, dr. Remus Şipoş, a declarat, vineri, în deschiderea Conferinţei ”Inserţia dieteticianului în sistemul de sănătate – de la nivel european la cel naţional”, că în actul medical conex pe care îl recomandă medicul în anumite domenii este necesară, pe lângă consilierea psihologică, şi consilierea dietetică.
”La Cluj-Napoca s-a desfăşurat Congresul Naţional de Diabetologie, unde s-a purtat şi o discuţie privind managementul pacientului cu diabet. Au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Programul de Diabet, însă ministerul a fost absent. A apărut o concluzie care aparţinea nu doar medicilor de familie, ci şi diabetologilor şi asociaţiilor de pacienţi cronici. În actul medical conex pe care îl recomandă medicul diabetolog este necesară, pe lângă consilierea psihologia, şi consilierea dietetică. În cazul copilului cu diabet, consilierea dietetică trebuie să se refere nu doar la consilierea copilului, ci şi a părintelui. În urmă cu o săptămână, la Iaşi a avut loc Congresul Naţional de Medicină de Familie, în care s-a discutat şi despre prevenţie. Ştim cu toţii şi vedem recomandările alimentare, iar de multe ori pentru pacienţii noştri acestea sunt în limba chineză”, a spus dr. Remus Şipoş, la conferinţa desfăşurată la Târgu Mureş.
Potrivit acestuia, sistemul medical românesc are nevoie de dieteticieni, întrucât aceştia trebuie să aibă un rol important în prevenţia bolilor.
”Eu cred cu tărie că acesta este locul dieteticianului, cred cu tărie că sistemul sanitar are nevoie de dieteticieni, copiii noştri au nevoie de dieteticieni, pentru că şi la grădiniţă se face dimineaţa un triaj. Specialistul poate să vadă dacă copilul este subponderal sau supraponderal, îl poate consilia şi în acest fel am preveni apariţia bolilor. Rolul dieteticianului este în prevenţie, de aceea militez pentru inserarea dieteticianului pe piaţa medicală din România, pentru că societatea românească are nevoie de dieteticieni, nu doar ca să-i producă şi să-i exporte, ci ca să contribuie la starea de sănătate a populaţiei”, a afirmat dr. Şipoş.
El a subliniat că medicina de familie are şi rol de prevenţie, dar că în 15 minute, cât e timpul acordat de Casa de Asigurări de Sănătate pentru asistenţa medicală, nu se poate face şi act medical, şi prevenţie.
”Credem cu tărie că aici este locul şi rolul dieteticianului. Tema de astăzi este ‘Inseraţia dieteticianului în sistemul de sănătate’. Aceleaşi 15 minute le are şi medicul diabetolog, aceleaşi 15 minute le are şi medicul pediatru sau medicul cardiolog. Pentru toate aceste specialităţi şi patologii dieteticienii trebuie să fie parte din actul medical. Într-un viitor foarte apropiat sperăm să fim parteneri cu dieteticienii”, a susţinut preşedintele Colegiului Medicilor de Familie Mureş.
AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.