Astăzi sarbatorim Dragobetele, sărbătoarea românească a tinereții și a iubirii. Dragobetele e marcat şi celebrat în moduri diferite în toată ţara. La Mureş încă se respectă cu stricteţe tradiţiile lăsate din strămoşi: cine nu crede în Dragobete, va fi singur şi trist tot anul. Potrivit tradiției, această zi marchează începutul primăverii și se spune că toată natura revine la viață.
În localitatea Luieriu, de pe valea Mureșului, fetele tinere învață să croșeteze sau să facă covoare, la război. Cei trecuţi de prima tinerețe le explică junilor semnificațiile aceste sărbători. „Fetelor, în dimineaţa de Dragobete mergeţi şi căutaţi zăpadă, zăpadă curată, zăpadă frumoasă, o puneţi la topit şi cu apa aia din zăpadă vă spălaţi pe obraz, să fiţi albe la obraz ca zăpada, să nu fiţi afumate”.
Roxana Man director muzeul etnografic Anton Badea din Reghin: Se spune că în această zi păsările se strâng în stoluri se împerechează și își construiesc cuiburile și asemeni lor și oamenii trebuie să petreacă împreună pentru a rămâne îndrăgostiți tot anul.
Vezi video pe Observator TV